Osvěta do světa aneb Co jíst a co ne

18.05.2023 | Výživové poradenství

Původní impuls k napsání tohoto článku byla snaha informovat o častých chybách ve stravování, se kterými se setkávám. Znáte také ten pocit, kdy si říkáte: „To snad ne! Jak to že tolik lidí dělá tak nelogické věci? Proč neposlouchají své tělo a nezamyslí se, že to, co dělají je totální nesmysl? Proč tak bezhlavě a bezmyšlenkovitě dělají to, co vidí ve stupidních reklamách a řídí se bez zamyšlení horkými trendy a přitom si pak stěžují na nejrůznější obtíže?….

Pak jsem se zastavila a uvědomila si to, co často říkám: každý má svou cestu, každý si na to „chce“ přijít po svém. Nechci se pasovat do role někoho, kdo ví všechno a říká ostatním, co mají dělat. Jen bych se ráda podělila o informace, které považuji za důležité a které se mi osvědčily. Snažím se o osvětu, ale zároveň nechci nikomu nic vnucovat, protože vím, že každý máme svou cestu, jak si na věci v životě přicházet. Nechávám tedy plně na vás, zda se necháte inspirovat a alespoň některé vyzkoušíte. Co na to vaše tělo říká?

Následující pravidla jsou pro zdravé dospělé osoby. Osoby např. s vysokým tlakem by měli vědět, že např. zahřívací koření tlak může ještě zvýšit. Také těhotné ženy se budou řídit svým stavem a nebudou zbytečně experimentovat.

Nabízím vám zde několik pravidel, které fungují mně a mně dávají smysl – vy se sami rozhodněte, zda vaše těla s následujícími pravidly souzní nebo ne:

  • Když řeknu potravina, myslím potravinu, ne polotovar nebo jiný chemický mix. Když řeknu obilná kaše, nemyslím instantní kaši plnou cukrů. Potravina je zkrátka potravina daná nám přírodou a minimálně upravená člověkem.
  • Pro tělo prospěšná strava je taková, která obsahuje správné množství a správný poměr makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) a také vitamíny a minerály. Pizza nebo hamburger nám dodá spoustu energie, ale tělo bude podvyživené z hlediska živin.
  • Pokud je venku chladno nebo zima, jezte převážně tepelně upravenou stravu nebo stravu se zahřívacím kořením jako je skořice, zázvor apod. Je pravda, že syrovou zeleninu potřebujeme kvůli vitamínům a enzymům, ale podle mě je hloupost jíst papriku a rajčata v zimě – je to drahé, nemá to žádnou chuť (protože tato zelenina není pro nás sezónní a lokální) a zbytečně nás to ochlazuje. Zkuste třeba kvašenou zeleninu – lžíci ke každému jídlu. Obsahuje potřebné enzymy, vitamín C a prospěje střevům. Další možnosti v zimě jsou: pekingské (čínské zelí), samozřejmě také české zelí (nakrájené na jemno s rozmraženou kukuřicí a octovo-olejovou zálivkou), bílá ředkev, na jaře ředkvičky a výhonky řeřichy nebo naklíčený hrách apod.
  • Zejména pokud nejste horkokrevný typ a venku není plus 30 a více, držte se tepelně upravené stravy. Hlavně ráno bývá vhodnější spíše teplejší nebo zahřívací snídaně. Mezi 7 a 9 hodinou, kdy většina z nás snídá, je na svém maximu žaludek a ten potřebuje po ránu zahřát. Pokud cítíte přes den, že vaše tělo potřebuje syrovou zeleninu nebo ovoce, dopřejte si to. Ovoce se nedoporučuje míchat s tekutinami, ale pokud si dáte zhruba 30 – 40 minutový odstup, dejte si teplý nebo zahřívající čaj a pak vás syrové ovoce tolik neochladí. Určitě ale zůstaňte u lokálního ovoce – v zimě banán a pomeranče nejsou ideální, protože toto exotické ovoce je typické pro země, kde je teplo, má tedy ochlazující účinek a to v zimě nepotřebujete.
  • Pravidlo: lokální, sezónní, pestré, lehké.
  • Dostatek pití (neslazené), dostatek pohybu, dostatek vlákniny.
  • Pokud trpíte zácpou, pak zhodnoťte, zda máte dostatek pitného režimu, pohybu a vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny). Příčina zácpy může být také příliš silný černý nebo zelený čaj, pečivo z bílé mouky (rohlíky, ale také buchty), více soli v potravě (sůl na sebe váže vodu), alkohol (víno i pivo mají kladný, ale i záporný vliv na naše tělo, zejména na střeva). A také stres a napětí – strach nebo odmítání se uvolnit. Více informací viz níže.
  • Zeleninové a ovocné šťávy jsou fajn, ale uvědomte si, zda byste najednou snědli tolik ovoce / zeleniny, které potřebujete na 1 sklenici vašeho oblíbeného džusu. Navíc z ovoce a zeleniny potřebujete také vlákninu – umí váš odšťavňovač šťávu i s vlákninou? Pokud ne, uvědomte si, že tak přijímáte z džusu hlavně rychlé cukry (které nevadí, pokud jsou spolu s vlákninou zabraňující rychlému výkyvu cukru v krvi, je to ale váš případ?). A pokud odšťavňujete a v džusu máte i vlákninu, pak je to skvělé, ale ani tak to nepřehánějte – je pravda, že většina lidí vlákniny přijímá spíše méně než by měla, ale zlatý střed je 25 – 30 g vlákniny za den. Pokud přijímáte více a děje se tak dlouhodobě, můžete přicházet o vitamíny a minerály, kterým nadbytečné množství vlákniny brání ve vstřebání do těla.
  • Příliš syrové zeleniny a ovoce ochlazuje – platí to i pro džusy.
  • Zlatá střední cesta = pestré, ode všeho (zdravého) kousek, žádný extrém.

 

Rady na závěr

Co dělat, pokud trpíte zácpou?

Máte dostatek pitného režimu, pohybu a vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny)? Jaké změny ve stravování a v životním stylu jste v poslední době udělali? Příčina zácpy může být příliš silného černého čaje (obsahuje taniny), příliš zeleného čaje nebo kávy (odvodňuje), pečivo z bílé mouky (rohlíky, ale také buchty), více soli v potravě (sůl na sebe váže vodu), alkohol (víno i pivo mají kladný, ale i záporný vliv na naše tělo, zejména na střeva). Suché sliznice (změnou ve stravování, v psychice, toxiny zejména v okruhu jater a sleziny). Další příčinou může být nadměrný stres a napětí – odmítání se uvolnit.

Pomáhá:

  • teplá voda s citronovou šťávou na lačno nebo lžíce rostlinného oleje na lačno – pozor, může to mít rychlé reakce:)
  • Syrové jablko, nastrouhaná mrkev.
  • Dále šťavnaté ovoce jako jsou švestky, třešně, hroznové víno, oloupané hrušky (slupky hrušek většina lidí špatně tráví).
  • Tučné zakysané výrobky.
  • Příliš horkého a suchého (míněno v terminologii TČM, např. hodně pikantní koření, tvrdý alkohol, silná černá káva, smažené jídlo) způsobuje vysušení sliznic. Podpořit okruh sleziny (zodpovědné za sliznice) můžete vařenou zeleninou (obecně podzimní nasládlou zeleninou jako je např. dýně), ovesnou kaší nebo polévkou s ovesnými vločkami.
  • Zrychlit peristaltiku střev můžete kromě stravy také pohybem, procházkou, skákáním.
  • Podpořit střevní mikrobiom pomáhají zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, vláknina.

 

„K snídani nemůžu jíst obilné kaše, protože mám po nich brzy hlad.“

Ano, pokud si kupujete instantní kaše plné rychlých cukrů, pak se hladina cukru v krvi rychle zvedne a pak stejně prudce klesne a vy to pocítíte jako velký hlad. Problém je v tom, že (zejména pokud nemáte dost pohybu) cítíte hlad, ale ve skutečnosti máte energie dost, jen se rychle uloží do tukových zásob. Zkuste tedy ovesné vločky (skutečné vločky, žádný polotovar) nebo pohanku (tu musíte krátce povařit) zalít horkou vodou, chvilku nechte odstát a pak přidejte zákys. Pokud sníte 40 – 50 g takto připravených obilovin, nevěřím, že budete mít za chvíli hlad. Pokud vám tato varianta nechutná nebo z nějakého důvodu nevyhovuje, zkuste něco jiného (vejce vařená natvrdo s žitným chlebem, omeletu, pomazánku s celozrnným pečivem, zeleninový vývar).

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více