Milé hospodyňky, co odpovíte, až se zima zeptá…

24.05.2024 | Blog

Zima je zatím stále daleko, ale… Když si postupně – jak vám to čas dovolí – připravíte kompoty, džemy, zamrazíte ovoce a zeleninu, vytvoříte domácí kečup nebo zavařené zeleninové směsi pod maso nebo k obilovinám, ušetříte si v zimě čas při vaření a zajistíte pestřejší jídelníček. Pokud si včas nasušíte své osvědčené byliny nebo je naložíte do lihu, na podzim a v zimě vás můžou ochránit od „bacilů“. Nebo si z čerstvých bylin vytvořte voňavý sirup pro horké letní dny, kterým nahradíte kupované šťávy a sirupy s „éčky“.

 

Kompotovaným ovocem nebo lžičkou domácího džemu můžete na podzim a v zimě zpestřit obilné kaše k snídani nebo je použít k vytvoření chutné svačinky – ať založené na obilné kaši nebo s tvarohovým, popř. zakysaným základem. Mražené ovoce a zelenina si uchová velkou část minerálů a vitaminů. Mražené potraviny je ideální spotřebovat během zhruba 6 měsíců. Domácí kečup a zeleninová směs (obě zavařené) vám vydrží i do jara, pokud je dříve nespotřebujete.

 

Pro sušení vašich oblíbených bylin je ideální síto na sušení. Sušte vždy v tenkých vrstvách a byliny zavřete do tmavých sklenic až po pořádném proschnutí. Ideální je sušené byliny spotřebovat maximálně do jednoho roku.

 

Nyní můžete sbírat listy jitrocele, květ sedmikrásky, květ pivoňky, květ a nať hluchavky bílé, květ bezu černého a další vaše oblíbené byliny. Později pak plody hlohu (hložinky), nať a list kontryhele, květ, list a nať řebříčku obecného, květ heřmánku pravého, květ a list lípy.

 

Z květu bezu nebo z listu a nati máty či meduňky si snadno připravíte sirup pro letní dny. Máta nebo třeba hořké byliny mají schopnost tělo přirozeně (i bez přidaného ledu) ochlazovat. Budete potřebovat cukr, citronovou šťávu (popř. kyselinu citronovou) a byliny. Svařte 0,5 litru vody s 0,5 kg cukru a nechte vychladnout zhruba na tělesnou teplotu. Poté přidejte květ bezu (často je květ plný broučků, proto ho nechte chvíli venku, broučci vylezou) nebo nasekané listy byliny a citronovou šťávu z jednoho citronu (nebo čtvrt lžičky kys. citronové) a nechte přes noc v chladu vyluhovat. Druhý den přes jemné sítko nebo plátýnko přeceďte a slejte do čistých (vymytých a rumem vypláchnutých) sklenic. Uchovávejte v chladu a temnu. Řeďte s vodou podle chuti, pro ozdobu můžete do sklenice nebo džbánu vhodit omytý květ měsíčku lékařského.

 

Pro zpestření dní si vyrobte šalvějové víno nebo víno na lepší tráveni, které obsahuje stejný díl následujících bylin: ostropestřec, řepík, měsíček, pro otrlé lze přidat i půl lžičky černého pepře. Potřebujete k tomu (ideálně) bílé sušší víno a byliny buď čerstvé nebo sušené. Byliny vhoďte do láhve s vínem (pro snadnější manipulaci s bylinkami se mi osvědčila velká zavařovací sklenice, do které víno přelijete a snadno vhodíte byliny, které se následně i lépe ze sklenice cedí) a nechte zhruba 4 týdny v lednici louhovat. Můžete průběžně protřepávat. Pak sceďte a nechte ještě 2 týdny odležet. Pak podávejte. Obě vína jsou jen pro chuť: šalvějové víno pijte 1 – 2 dcl, víno na trávení 1 panák po těžším jídle.

 

A za rok na jaře si můžete uvařit pampeliškový med nebo usušit, popř. do lihu naložit očištěný kořen pampelišky, který je skvělý na podporu funkce jater. Kořen pampelišky nebo třeba kořen kostivalu lékařského (je skvělý na klouby a kosti) můžete sbírat také na podzim, ideálně když Luna ubývá.

 

 

Velikonoce aneb veliké noce

Velikonoce aneb veliké noce

Čas února a března, tedy období, kdy končí zima a začíná jaro, bývá pro naše těla obtížné. Často cítíme únavu a nechce se nám nic dělat. Máme chuť...

číst více