Jak změnit návyky a vydržet

8.04.2023 | Výživové poradenství

Jaká je vaše motivace? Máte chuť zhubnout? Být zdravější? Dokud vy sami nebudete chtít, cesta není lehká. Cílem změny stravování nebývá jen dosažení ideální hmotnosti, ale také zlepšení zdraví. A pro udržení si zdravého těla a mysli nestačí několika týdenní nebo několika měsíční dieta a pak návrat k „normálu“, ale je nutná celková změna životního stylu a stravovacích návyků.

                                                                                                                             

Pozor na nadměrné očekávání, dávejte si reálné cíle. Připravte se na pozvolné výsledky (zdravě a trvale se hubne 0.5 – 1 kg týdně) a radujte se z každého stupínku změny. Občas váha stagnuje, ale hubnutí zaznamenáte na menším obvodu pasu.

Stanovte si dlouhodobý cíl (během 1 roka zhubnu x kg a zlepším si fyzickou kondici), ale také krátkodobé cíle (u nich buďte co nejvíce konkrétní: např. první týden začnu 1 – 2x týdně chodit pěšky z práce, každý druhý den ujdu 5 km, alespoň 1x denně vyjdu alespoň 1 patro po schodech apod.).

 

 

Jaký je váš reálný cíl? Použijte konkrétní údaje.

  • Např. za první měsíc shodím 1 – 2 kg,
  • v diáři mám vyhrazené místo např. 3x týdně na 45 minut pohybové aktivity typu rychlá chůze, plavání, jízda na kole a na následných 15 minut odpočinku. Ob týden si dovolím vynechat 1×45 minut, pokud mě okolnosti donutí,
  • první měsíc se úplně vzdám např. dezertu po jídle a zařadím do jídelníčku 3 porce zeleniny denně.
  • Po měsíci vyhodnotím úspěchy a případné nedodržení plánu. Popřemýšlím, proč k tomu došlo a jak tomu můžu v budoucnosti předcházet.

 

Změny by pro vás měly být příjemné (spojené s pozitivními emocemi: příjemná vůně, lákavý vzhled, pestré barvy, příjemný pocit po jídle, radost, spokojenost).

Místo telefonování s kamarádkou z pohodlí křesla pokecejte za chůze při vaší procházce – zvládnete dvě věci najednou a tím ušetříte čas.

 

Dělejte postupné změny: krok po kroku, pak bude změna trvalá. Průběžně vyhodnocujte prováděné změny a nebojte se plán si upravovat. Vždy se ale řiďte tím, čeho chcete dosáhnout.

Říká se, že je třeba vydržet alespoň 21 dní s novým návykem. Pak se nový návyk zautomatizuje a stává se z něho zvyk.

 

Věřte si, že výzvu zvládnete. Pomáhá, pokud máte podporu rodiny nebo kamarádů. Pokud ne, udělejte si „parťáka“ v podobě svého deníku, kam si kromě aktivit budete zapisovat i své pocity a myšlenky. Je fajn, když součástí deníku jsou motivační a povzbuzující citáty. Pokud máte chuť, kreslete si do deníku nebo své pocity vyjádřete barvami.

 

Osvědčilo se zapisovat si do deníku kromě stravy a pohybu také pocity a myšlenky. Pak máte vše černé na bílém a můžete průběžně revidovat, srovnávat. Také můžete zaznamenat rychlost, s jakou jste jídlo snědli, co jste přitom dělali, proč jste se najedli (z hladu, z nudy, emoce).

 

Každé ráno se protáhněte a řekněte si: Mám se rád(a) a zkusím dodržet svůj plán a zase o kousek se přiblížit k danému cíli.

 

Každý večer nebo odpoledne si přečtěte důležité pasáže z deníku a udělejte nový zápis dne. Zapisovat můžete také průběžně během dne, pocity a myšlenky před jídlem a po jídle. Zápisy nemusí být v celých větách, stačí heslovitě.

 

Občas má každý prohřešek – to se stává, odpusťte si a nedělejte z jednorázového překroku drama. Když zhřešíte, vykompenzujte to sportem nebo si dejte jednodenní půst na 1 druhu zeleniny.

 

Po nějaké době můžete zařadit i „hříšné potraviny“, ale kontrolovaně, v omezeném množství.

 

Abyste vydrželi, je třeba zažít úspěch. Když se vám něco podaří, pochvalte se.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více