Úklid a vyklízení věcí = prostor pro to nové

14.03.2023 | Blog

Blíží se jaro. Tzv. biologické jaro nastalo už v půlce února – naše těla se tedy pomalu probouzí ze zimního spánku a začínají se přelaďovat na jaro, kdy je energie (alespoň v přírodě) cítit na každém kroku. Kromě úpravy stravy bychom mohli také vyčistit naše příbytky – ne jen pořádným úklidem, ale také tím, že vyřadíme věci, které již nepotřebujeme a které ideálně mohou posloužit ještě někomu jinému.

Co se stravy týče – pokud to tak cítíte – je vhodné začít pomalu odlehčovat jídelníček. Stále je venku ještě chladno, takže si i nadále dopřejte teplá jídla a pokud máte chuť na pálivé koření, klidně je do jídla v rozumném množství přidejte. Pomalu můžete ale hlavní jídla doplňovat čerstvými výhonky např. doma naklíčené řeřichy. Hotové jídlo můžete také posypat omytou a nakrájenou natí pórku či jarní cibulky. Jídlo na talíři můžete ozdobit nakrájenou ředkvičkou nebo posypat snítky domácí petržele nebo pokrájenou pažitkou z domácího truhlíčku. Snadné je domácí klíčení hrachu.

Použít do hotových jídel můžete také pšeničné klíčky. Syrovou zeleninu bych zatím (pokud nejste vyloženě horkokrevný typ) používala jen jako oblohu hlavního jídla, se saláty bych počkala až na léto. Stejně tak spirulina nebo mladý ječmen jsou známé detoxikačními účinky, ale je dobré vědět, že ochlazují.

 

P.S.: klíčení řeřichy: na mističku nebo na talířek dejte vatu, navlhčete vodou a posypte semínky řeřichy. Dejte na světlo. Během 1 – 2 dnů začne řeřicha rašit a až bude zhruba 2 nebo 3 cm vysoká (asi po 8 dnech), můžete začít odřezávat – odřezáváme, abychom do jídla nedávali semínka, jen výhonky.

Klíčení hrachu: namočíme sušený hrách na několik hodin (nejlépe přes noc). Potom ho v přiměřené vrstvě nasypte na síto. Síto i s hrachem vložte do mísy – je důležité, aby mezi dnem síta a dnem mísy byl dostatečný prostor pro odkapávající vodu. Hrách nesmí ležet ve vodě, ale také by neměl vyschnout. Proto ho 2 – 3x denně opatrně (abyste neponičili rašící klíčky) propláchněte čistou studenou vodou a opět vložte do mísy. Nechte na teplém a slunném místě – ideálně blízko okna. Hrach klíčí velmi brzy, během druhého nebo třetího dne už můžete použít klíčky. Pozor: fazole se klíčit nedávají kvůli obsahu jedovatých látek, které se ničí jen vařením.

Klíčit můžete nechat také semena slunečnice, žito, cizrnu, vojtěšku.

          

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více