Orgánový pentagram podle TČM – stručný úvod

12.07.2022 | Blog

TČM (tradiční čínská medicína) uvádí 5 základních mateřských orgánů: játra, srdce, slezinu, plíce, ledviny. K nim jsou přiřazeny dceřiné orgány a tak jsou utvořeny dvojice, resp. trojice orgánů, které podle zákonitostí TČM patří k sobě. Jsou to následující:

Játra – žlučník
Srdce – tenké střevo
Slezina – slinivka a žaludek
Plíce – tlusté střevo
Ledviny – močový měchýř

Mateřským orgánům jsou přiřazeny ještě další tkáně a orgány, ty jsou uvedeny v přehledné tabulce níže a budu je postupně zmiňovat ve svých článcích na tomto webu. Důležité je pro začátek si pamatovat výše uvedené dvojice, resp. trojice.

Na úvod je také důležité sdělit, že (podle MUDr. Jonáše) nemůže existovat toxické zatížení dceřiného orgánu, aniž by nebyl zasažený mateřský orgán. Pokud tedy máte zatížen žlučník (dceřiný orgán), vždy je přítomný toxin i v játrech (mateřský orgán).

U žen se zpravidla nejdříve projeví dysfunkce dceřiného orgánu. Při dlouho přetrvávajícím oslabení se až po čase projeví dysfunkce mateřského orgánu. U mužů tomu bývá naopak.

Oslabení, přetěžování či dysfunkce orgánu či tkáně ještě neznamená onemocnění orgánu. Disharmonie se často projeví na meridiánu příslušného orgánu. Na této dráze se nacházejí i body, které pomáhají vrátit orgán do rovnováhy. Při akupresuře – čili mačkání bodu (při absenci bolesti bodu) nebo hlazení dráhy (při bolestivosti) – nemusíte na rozdíl od akupunktury znát přesné umístění bodu, protože nevpichujete jehličky, ale stimulujete, popř. uklidňujete část dráhy – bod a jeho okolí. Pokud si přesným bodem nejste jisti, jednoduše přejíždějte v okruhu místa, kde by bod měl být umístěný.

Další důležitá poznámka se týká vzájemné propojenosti jednotlivých orgánů. V západní medicíně jsme si zvykli vše rozčlenit, rozdělit. U TČM to tak nefunguje, tělo se bere jako systém, celek. Např. stav sliznic (a také svaly) má na starosti okruh sleziny. Sliznice se ve velkém nacházejí v plicích, ve střevě, v žaludku, v močovém měchýři, v děloze. I když uvedené orgány patří k různým mateřským orgánům, nesmíme zapomínat, že slezina má vliv na správný stav sliznic právě těchto orgánů. Např. močový měchýř patří do okruhu ledvin, stav jeho sliznice však podléhá mimo jiné stavu sleziny, která je za sliznice zodpovědná. Je nutné nezapomínat na vzájemnou propojenost tkání a orgánů. Musíme zde vzít v úvahu, že případná dysmikrobie střeva má také vliv na stav sliznic (např. močového měchýře, který má přímé propojení se střevem přes cévní a lymfatický systém). A nad vším dohlíží mozek jakožto hlavní řídící centrum.

Vazivo (vazy a šlachy) a chrupavky patří do okruhu jater. Nachází se však nejen v kloubech, ale i v cévách (vazivová složka stěny cév) a okostici (vazivová blána na povrchu kostí). A tak se dlouhodobá dysfunkce jater může projevit i na tkáních, které pod játra (přesněji řečeno pod okruh jater) přímo nespadají.

Tlusté střevo patří do okruhu plic, ale slepé střevo, apendix a konečník patří do okruhu jater. Řitní otvor do okruhu sleziny. Ve střevě se nachází sliznice a její stav je ovlivněn stavem okruhu sleziny. Důležité je také složení mikrobů (nejen množství, ale také druhová rozmanitost) ve střevě, tedy správně fungující mikrobiom. Mikrobiom je nachází také např. v ústní dutině.

Vnitřní část kosti se skládá z kostní dřeně (pod správou okruhu sleziny) a vlastní kostní tkáně (patří do okruhu ledvin).

Nadledvinky se dělí na kůru (patří do okruhu jater) a na dřeň (patří do okruhu sleziny).

Vegetativní nervová soustava patří do okruhu sleziny, ale periferní patří do okruhu jater.

Uvádím zde tyto informace pro snazší pochopení a orientaci v článcích na tomto webu uvedených. Pro začátek je to asi spousta nových informací, ale při pravidelném čtení příspěvků na tomto webu uvidíte, že se brzy začnete v problematice lépe orientovat. Níže ještě přikládám stručnou tabulku se základními údaji.

Mateřský orgán

Játra

Srdce

Slezina

Plíce

Ledviny

Dceřiný orgán

Žlučník

Tenké střevo

Slinivka, žaludek

Tlusté střevo

Močový měchýř

Tkáně a orgány patřící do okruhu mateřského orgánu

Langerhansovy ostrůvky (ve slinivce), kůra nadledvin, oční spojivka, horní oční víčko, hlasivky, průdušnice, penis, varlata, pochva, slepé střevo, apendix, konečník, hrudní obratle, bloudivý nerv, periferní nervový systém, temporální (spánkový) a parietální (temenní) lalok velkého mozku, mozková kůra

tepny, jazyk, tváře

dolní oční víčko, rty, koutky úst, ústní dutina, slinné žlázy, dásně, štítná žláza, prsní žlázy, brzlík, jícen, dvanáctník, řitní otvor, dřeň nadledvinek, kostní dřeň, hypothalamus, hypofýza, epifýza, vegetativní nervstvo, sliznice, svaly, povázka, mízní cévy

nosní dutina, vedlejší dutiny nosní, nosohltan, patrové mandle, hltan, hrtan, průdušky, diencefalon, čelní lalok mozku, kůže, žíly

čelní dutiny, klouby, kosti, zuby, hlavový kloub, děloha, vaječníky, vejcovod, prostata, močová trubice

Dysfunkce mateř. orgánu se ukáže na:

šlachy, vaziva, zrak, stav nehtů

cévy, sucho a hořko v ústech

svlastvo, stav rtů

stav pokožky a ochlupení, čich

kosti, sluch, stav vlasů

Mateřský orgán

Játra

Srdce

Slezina

Plíce

Ledviny

Barva

zelená

červená

oranžová, žlutá

bílá

černá

Chuť

kyselá

hořká

sladká

pálivá

slaná

Měsíc

březen, duben

květen, červen

září, říjen

listopad, pros.

leden, únor

Prvek

dřevo

oheň

země

kov

voda

Emoce

hněv

radost

přemítání

smutek

strach

Maximum činnosti

žlučník: 23 – 1, játra: 1 – 3

srdce: 11 – 13, ten. stř: 13 – 15

žaludek: 7 – 9, slin., slez.: 9 – 11

plíce: 3 – 5, tlusté stř.: 5 – 7

moč.měch.: 15 – 17, ledviny: 17 – 19

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více