Zlobí dnešní děti více?

22.10.2023 | Blog

Máte pocit, že dnešní děti jsou zlobivější než jiné děti dříve?

Důvodů a vysvětlení k tomu může být hned několik. Co se těla týče, nasnadě je přemíra cukru ve stravě a nápojích dnešních dětí. Nedostatek hořčíku, který pomáhá celkově zklidňovat a nedostatek omega-3 mastných kyselin, zejména EPA a DHA, které jsou důležité pro správný vývoj mozku a nervové soustavy.

Důvodem může být také přítomnost toxinů v těle matky v těhotenství, zejména toxiny ve střevě a v lymfě. Při kojení se toxiny dostávají z lymfy matky do mléka. Také při císařských porodech – zejména těch, které nebyly nezbytně nutné  – často nedochází ke správné tvorbě mikrobiomu novorozence a pro tělo zatěžující bakterie pak snadno získávají převahu. Dnes je již dokázaná souvislost psychiky se správným nebo narušeným mikrobiomem střev.

Velká spotřeba cukru u dětí, často až závislost na něm nemusí být jen kvůli příjemné sladké chuti. Také nedostatek lásky od rodičů nebo nedostatek času tráveného s dětmi – ať už z jakýchkoli důvodů – může mít za následek, že si dítě nedostatek péče kompenzuje sladkostmi. A s vyšším dlouhodobým příjmem cukru opět souvisí mikrobiální nerovnováha v těle, zejména ve střevech dítěte. A odsud je opět spojitost s psychikou.

Všímám si také, že dnešní děti musí mít všechno HNED! Neumí čekat, těšit se, mít radost z čekání na to, na co se těší. Také se sami neumí zabavit. Nepoužívají tolik fantazii jako děti před lety. Jsou závislé na tom, co pro ně dospělí připraví a vymyslí. A pokud jim není nic předloženo, nudí se a zlobí. Zaujal mě rozhovor s neurologem Mudr. Martinem Janem Stránským, který mluví o nižší neuroplasticitě mozku dětí, které příliš času tráví s mobilem nebo tabletem v ruce na rozdíl od dětí, které svůj mozek rozvíjí např. prohlížením, později čtením knihy.

Dalším důvodem „neposlušnosti“ dětí může být, že možná už skončil čas vzorů a autorit. Možná už je na každém z nás, abychom byli sami pro sebe autoritou. Možná si děti nějakým způsobem všímají, že dospělí nejsou sami sebou, ale mají neustále tendenci k někomu vzhlížet, někoho poslouchat. A děti pak odmítají toto chování napodobovat.

Děti často „zlobí“, aby získaly pozornost, které se jim ve velké míře nedostává. Svým zlobením na sebe upozorňují, říkají: tady jsem a chci tvou pozornost, věnuj se mi! A na druhou stranu některým dětem chybí nastavené hranice. Neví, kam až můžou zajít, cítí se proto nejistě. Pokud dítěti laskavě dáte najevo, co je ještě v pořádku a co už ne, získá větší jistotu, protože bude mít nastavené hranice. Bude se umět v našem světě lépe orientovat.

Dr. Ross Campbell ve své knize Potřebuji tvou lásku uvádí, že dítě potřebuje zejména oční a vhodný fyzický kontakt (s ohledem na věk dítěte) a soustředěnou pozornost (tedy plně se dítěti věnovat, být s ním tady a teď).

Co tedy dělat? Otevřít svá srdce, dát vědomě dětem svůj čas (lepší plná pozornost pouze 20 minut než jen fyzická přítomnost celou hodinu), ale zároveň nastavit pevné hranice.

 

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více