Mikrobiom

14.04.2023 | Výživové poradenství

Mikrobiom je označení bakterií na sliznici celého těla, mikrobiota je označení bakterií ve střevě. S psychikou podle výzkumů souvisí také stav mikrobioty (střevního mikrobiomu, střevní mikroflóry), tedy poměr prospěšných a neprospěšných bakterií na sliznici střeva. Prospěšné bakterie nazýváme probiotiky (je jich prý až dva tisíce druhů, každý člověk má jiné zastoupení i jiný poměr jednotlivých kmenů bakterií) a stravu pro ně nazýváme prebiotiky.

Probiotika ničí zejména častá antibiotika, nadměrný dlouhodobý stres, příliš cukru ve stravě, příliš alkoholu, průmyslově vyráběné potraviny (instantní výrobky a polotovary). Naopak podpořit své prospěšné bakterie můžete tím, že budete pravidelně jíst kvašenou zeleninu (kysané zelí, kimči, pickles, lze jednoduše vyrobit doma), zakysané mléčné produkty (nechám na vás, zda zvolíte kravské nebo kozí, popřípadě ovčí mléko) a komu vyhovuje, může zařadit fermentovanou sóju (tempeh, natto).

Aby bakterie přežili, potřebují „stravu“. To je rozpustná vláknina, tzn. ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, brambory. Už jsem zmiňovala ve svých textech, že vláknina pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a má sytící efekt. Pomáhá tak předcházet rozvoji cukrovky 2. typu. Také podpoří naše střeva (podporuje peristaltiku a má schopnost čistit stěnu střev).

Výzkumy poukazují na vztah špatného mikrobiomu a vznik neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinson, Alzheimer, roztroušená skleróza nebo poruchy autistického spektra. Poukazuje také na možné spojitosti s atopií, obezitou a rozvojem depresivních stavů.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více