Jak číst etikety

8.04.2023 | Výživové poradenství

Zkuste si všímat etiket. Čtěte, co obsahuje potravina, za kterou se chystáte vydat peníze.

Na balených potravinách musí být uvedeno složeni a tabulka nutričních hodnot (obsah cukru, bílkovin, tuků atd).

Aditiva („éčka“) se značí buď kódem (E plus číslo) nebo celým názvem. Některá aditiva jsou pro tělo zatěžující, jiná ne. Obecně platí, že by „éček“ mělo být v potravinách co nejméně – ideálně do 3. Počítejte s tím, že pokud je v masném výrobku méně konzervantů, musí tam být více soli a naopak. Alergeny musí být zvýrazněny. Glutamáty (E621) mohou způsobovat bolesti hlavy, azobarviva hyperaktivitu u dětí a umělá sladidla průjem. Pokud je na výrobku uvedeno, že obsahuje: kvasnicový extrakt, bílkovinný hydrolyzát či výtažek z droždí, znamená to, že tepelnou úpravou (zahřátím) se přirozeně v potravině vytvoří glutamát.

Potraviny pro děti se vždy musí uvádět s věkem dítěte, např: „určené pro děti od…. měsíců / let“. Název „dětská….“ (např. dětská šunka) nemá legislativní podklad, a není zde zohledněno množství soli, barviv, konzervantů, cukrů, které se jinak musí dodržovat u výrobků určených pro děti.

Bio výrobky mohou obsahovat umělé aroma (např. „jahodové aroma“). V případě přírodního aroma musí být toto výslovně uvedeno na obalu (např. „přírodní jahodové aroma“).

 

Pokud ve složení není uveden cukr nebo sůl, znamená to, že výrobek obsahuje pouze přirozený cukr nebo sůl (sodík), výrobek není uměle dosolován a přislazen. V tom případě může také etiketa obsahovat označení: „bez přídavku cukru“, „bez přídavku soli“. Oproti tomu označení „bez cukru“ znamená, že výrobek může obsahovat umělá sladidla. A označení „bez soli“ znamená, že není obsažen ani sodík přirozeně se vyskytující. Například v mrkvi, celeru a kukuřici se přirozeně sodík vyskytuje. Poznáme to při vaření nad párou, kdy bude tato zelenina mírně slaná, i když jsme nepoužili sůl.

 

V tabulce nutričních hodnot máte vždy přehled o množství energie a množství makroživin, tedy tuků, sacharidů (cukrů) a bílkovin. Také se od roku 2017 musí udávat množství nasycených mastných kyselin, jednoduchých cukrů, soli a vlákniny.

 

 

Označení pečiva:

Pečivo z jednodruhové mouky (např. žitný chleba, pšeničný chleba) znamená, že muselo být použito alespoň 90% této mouky. V případě pečiva z více druhů mouky, např. žitno-pšeničný chleba, musí být obsaženo alepoň 50% první uvedené mouky (tedy žitné). V případě pšenično-žitného chleba musí být tedy použito alespoň 50% pšeničné mouky. Celozrnné pečivo znamená, že musí být alespoň z 80% vyrobené z celozrnné mouky.

Označení „cereální“ nebo „se semínky“ nemá žádný legislativní podklad. Také u označení „vícezrnné“ stačí jen semínkový posyp, jinak může být pečivo vyrobeno z bílé mouky.

Označení „staročeský“ nebo „tradiční“ znamená, že je vyrobeno z živého kvasu, tedy nepotřebuje žádná „éčka“. „Mléčný kvas“ je označení pro droždí.

 

Pšenice je také bulgur, špalda, kuskus, semolina (tvrdá pšenice). Celiak nesmí žádné obiloviny, člověk s intolerancí nesmí jen pšenici.

 

 

Označení šunky a klobás:

Šunka a šunkový salám není totéž. Šunka nesmí být vyrobena ze strojově odděleného masa.

Šunka může být „nejvyšší kvality“, pak obsahuje zhruba 90% masa a je bez lepku (neobsahuje mouku). „Šunka výběrová“ musí obsahovat alespoň 80% masa a „šunka standard“ obsahuje 60% masa, ta obvykle obsahuje škroby, gumy. Pokud obsahuje méně než 60% masa, už nesmí být označována jako „šunka“. Šunkový salám může být označen jako bez lepku.

 

Definované složení, které výrobce nesmí měnit, má špekáček, kabanos. Pokud chcete uzeninu s vysokým podílem masa a bez dusitanů, pak volte klobásu durinskou, mnichovskou nebo norimberskou. Určený obsah a druh masa musí být dodržován u špišských a vídeňských párků. Kvalitní párky by měly obsahovat minimálně 55% masa. Pokud je použito při výrobě méně dusitanů, pak muselo být použito více soli kvůli konzervaci.

 

 

Čokolády by měly být ideálně bez rostlinných tuků (používají se zejména palmový a palmojádrový tuk, který pro naše těla není ideální) a kakaové sušiny by mělo být minimálně 35%. Hořká čokoláda by měla obsahovat na prvních místech kakaovou hmotu a kakaové máslo a pak až cukr. Kvalitní hořká čokoláda je od 50% kakaových přísad. Mléčná čokoláda obsahuje navíc mléko nebo smetanu. Kvalitní mléčná čokoláda by měla obsahovat minimálně 30% kakaa. Čokoláda na vaření nemá legislativní podklad a tudíž může obsahovat v podstatě cokoli.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více