Psychika a depresivní stavy

30.03.2023 | Blog

Jak podpořit psychiku v nelehkých časech a jak podpořit tělo při depresivních stavech? Připravila jsem pro vás několik tipů, které se týkají stravy a také mentální práce s tělem. Na závěr uvádím inspiraci k četbě, která by také mohla přijít vhod.

Strava

Omega-3 mastné kyseliny: ryby, rybí tuk (zkontrolujte si na lahvičce množství cholesterolu), vejce (jedno obden), kuřecí maso, mléčné produkty (nejlépe kozí, ovčí, zakysané), vlašské ořechy, lněné semínko (lněný olej můžete používat jen za studena, třeba lžičku do mléčných výrobků).

Vitamín D (+ vit K2): slunce (bezpečně, tak, abyste se nespálili), máslo (v přiměřené míře), vejce, ryby. K2: fermentovaný sýr ze sóji: natto, žloutky, játra, tučné mléčné výrobky.

Hořčík (+ B6): oves, kakao, banán, kvasnice (pokud tělu nevadí), žitný chleba. B6: droždí, játra, vejce, kuřecí a krůtí maso, banány, luštěniny, ořechy.

Tryptofan (ze kterého se tvoří serotonin): mandle, tvaroh, krůtí maso, banán.

Lithium: zejména čaj z růže šípkové.

Psychika souvisí se střevním mikrobiomem (prebiotika a probiotika: kvašená zelenina, zakysané mléčné výrobky, jablka, obecně ovoce a zelenina (klidně loupat), luštěniny).

 

 

Byliny / tinktury

Pro zklidnění + spánek: meduňka (ne s antidepresivy), lípa, chmel, kozlík (valeriánské kapky). Pro lepší spánek: ne počítač nebo mobil 2h přes spánkem. Pozor na geomagnetické zóny zejména v místě, kde spíte.

Adaptogeny (pomáhají vypořádat se se stresem): schizandra, eleuterokok, rozchodnice růžová.

Pozor na možné kontraindikace bylin s psychofarmaky.

 

Pokud se potřebujete poradit ohledně medicinálních hub, doporučuji obrátit se na osobu jménem Milan Schirlo (najdete ho na: www.cestazelvy.cz)

Pokud napíšete email se symptomy, které vás trápí, Mgr. Jarmila Podhorná (firma Naděje) vám zhruba během 2 – 3 týdnů pošle seznam bylinných tinktur, které by vám měly fungovat. (https://nadeje-byliny.eu/)

 

Bachovy květové esence

Doporučují se zejména tzv. krizové bachovky, které pomůžou zklidnit psychiku v nelehké životní situaci a nadechnout se.

 

 

Mentální techniky

Dech: klidný hluboký dech. Pro spánek: Dechová abeceda (Rostislav Václavek na youtube).

Iva Radulayová: při silných emocích pojmenovat tu emoci a vyslovit klidně a pomalu při výdechu (např. strach, vztek apod) + soustředit se na místo v těle, kde emoci cítím (nejčastěji břicho, hruď, ale může být kdekoli v těle).

Přesměrování pozornosti na něco pozitivního. To, že se cítím pod psa, může být občas způsobeno tím, že se nechám unést a věnuji příliš pozornosti jen starostem a všemu negativnímu a šedému.

Pusťte si super hudbu, která vám zlepší náladu.

Relaxační technika: střídat zatnutí a uvolnění všech svalů (paže, nohy, obličej).

Napsat dopis tomu, kdo vás trápí + spálit (na bezpečném místě) !!! Dopis nedávejte nikomu číst a nikomu ho neposílejte. Můžete do dopisu napsat cokoli, jakýmikoli slovy. Dopis ani nemusí být nikomu určen, jen se prostě vypište z toho, co vás trápí a pak ho spalte.

Malování = vyjádření emocí. Můžete jen čmárat různými barvami, abyste dostali emoce z těla.

Co opravdu potřebujete k tomu, abyste se cítili ve větší psychické pohodě? Napište si seznam a pojmenujte kroky, které vás reálně dovedou k tomuto cíli.

Pokud se silné emoce dostaví, je třeba dostat je z těla (třepání rukou i celého těla – ideálně doma, v bezpečném prostoru).

Sport – pokud lze. Nebo alespoň procházky.

Tanec (vyjádření emocí).

Psát si deník (pocity, co udělalo radost, za co jsem vděčná: každý den alespoň 1 věc).

Procházky v přírodě + pozorovat přírodu.

Úzkost, staženost: opak je široký, roztažený, uvolněný (postura).

Nohama vnímat pevnou zemi, rukama se dotýkat nebes.

Tělo je moudré: k panickým atakám dochází, protože se tělo potřebuje uvolnit =) uvolňujte tělo každý den, aby nemělo takovou potřebu a nedocházelo k jednorázovému extrémnímu vybití, k panické atace. U čeho se nejvíce uvolním?

 

Při atace: „To už znám, teď budu zhluboka a klidně dýchat, abych se uklidnila. Jsem tady (= kde?: např v pokoji, na ulici) a teď (= kdy?: dnes, v pondělí odpol). Cítím pevnou půdu pod nohama“ (klidně jít na chvíli na všechny 4). Snažte se zapojit všechny smysly (pojmenujte několik věcí / vjemů, které zrovna vidíte, co slyšíte, co cítíte – chuť v ústech, nosem i hmatem). Vyberte si 1 věc a všímejte si co nejvíce detailů, pojmenujte je.

 

 

Jaroslav Grunwald (youtube): pokud s ním souzníte.

 

Martin Seligman – Naučený optimismus (kniha)

Pozitivní psychologie – doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D (Masarykova univerzita, Brno):

https://www.pozitivni-psychologie.cz/clanky/o-nas.html

 

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více