Podzim v našich tělech

2.11.2022 | Blog

Je tu podzim: čas sklizně, po které přichází odpočinek. Příroda nám nabízí své zralé plody a připravuje se na zimní odpočinek, aby měla zase dostatek sil na jarní pučení. Nabízí se zastavení a zamyšlení nad tím, co jste letos všechno zvládli, udělali, popř. dokončili. Jaké jsou vaše „plody“ práce?

Naše tělo ocení s klesajícími venkovními teplotami teplejší úpravu pokrmu. Pokud nejste vyloženě zimomřivý typ, můžete k tepelně upravené zelenině přidat jednu až dvě lžíce syrové zeleniny (např. bílá ředkev, křen, pórek: bílá barva a štiplavá chuť prospěje podle TČM plicím, kterým je z měsíců určen právě listopad). Určitě doporučuji zkusit si doma připravit fermentovanou (kvašenou) zeleninu (kimči, pickles, kysané zelí), která prospěje našemu mikrobiomu (označení pro potřebné bakterie v našem zažívacím traktu). V listopadu se podle TČM můžeme zaměřit na plíce, kterým prospějí třeba vlašské ořechy, jablka, hluboký klidný dech a zklidnění psychiky. Zahřívající koření je např. skořice, rozmarýn nebo pepř (není pro těhotné a osoby s vysokým krevním tlakem). A nezapomínejte na dostatečný spánek a smích.

Období podzimu je spojené s respiračními potížemi a nachlazením. Dbejte proto na to, abyste neprochladli. Pokud už k prochladnutí dojde, co nejdříve (nejlépe ještě týž den) si ponořte nohy do půl lýtek do kýble s horkou vodou (tak horkou, jak snesete, osoby s vysokým krevním tlakem si dopřejí jen příjemně teplou vodu) a s asi 2 lžícemi kuchyňské soli. Nohy nechte ponořené 30 – 45 minut, proto je třeba horkou vodu dolévat, abyste neprochladli. Poté se držte už jen v teple. Horká voda prohřeje přes nohy celé tělo a dokáže odvrátit nachlazení. Doporučuje se také předcházet chřipkám tím, že budete jíst pestrou stravu plnou minerálů a vitaminů. Pro posílení imunity jsou také potřebné bílkoviny. Bílkoviny se kromě masa a vajec nachází také v pohance, amarantu a quinoi, luštěninách, ořeších a semínkách. Pokud máte problémy se střevem, pak se ořechy a semínka nedoporučují. Vitamín C je hojně obsažen v kysaném zelí, plodech rakytníku a v šípku. Vitamín C se ničí teplem. Proto např. šípkový čaj zahřívejte jen na teplotu těla. Imunita souvisí se správným stavem střev a prebiotiky a probiotiky, které je nejlépe dodávat tělu opět stravou. Prebiotika, strava pro prospěšné bakterie, se nachází ve vláknině (pektin v již zmiňovaných jablcích, inulin z čekanky, dále cibule, česnek, luštěniny). Probiotika, prospěšné bakterie, najdeme v kvašené zelenině, kysaných mléčných výrobcích nebo fermentované sóji (natto, tempeh), která je ale kvůli obsaženým fytoestrogenům rozporuplná. Imunitě prospěje duševní klid, smích, dostatek spánku. No a v případě, že vše selhalo a vy cítíte ucpaný nos a škrábání v krku, zkuste cibulový čaj, šípkový čaj, odvar z jitrocele nebo tymiánu (po tymiánu můžete cítit únavu a spánek) či z divizny nebo slézu. Nebo lihovou tinkturu z třapatky (echinacea) – dodržujte dávkování a po 3 týdnech užívání dodržujte 3 – 4 týdny přestávku.

Již zmíněné plíce souvisí s dechem (hluboké klidné dýchání můžete provádět kdykoli si vzpomenete, kdekoli právě jste) a s řečí (zkuste vnímat, která slova používáte často – co o vás vypovídají? A jak to máte s upřímností? Jste upřímní (hlavně) sami k sobě nebo máte tendenci si něco nalhávat?). Dech souvisí i s kýcháním a kašláním, což jsou očistné techniky našeho těla. A také se smíchem a zpěvem. Smějete se? Zpíváte si? Zkuste to alespoň teď, v listopadovém času plic.

Trápí vás stres, nejistota, napěti – zejména ze současné situace? Jednou jsem slyšela, že moudrost spočívá v tom rozlišit mezi tím, co můžu a co nemůžu změnit. Co nemůžu změnit, s tím bych se měla zkusit smířit. A to, co můžu změnit, bych se měla pokusit změnit. Lze to? Domnívám se, že současná doba nás nutí přemýšlet nad tím, co skutečně potřebujeme a čeho se můžeme vzdát. Ale o tom bude jiný článek.

Kolik volného času máte? Máte čas na procházku? Na koníčky? Jak moc nebo málo se hýbete? Co jste měli vždycky rádi? Najdete si čas na to, co jste měli vždycky rádi? A je vaše „Ne“ skutečně upřímná odpověď nebo jen výmluva?

V úvodu jsem zmínila plody. Pokud máte chuť tvořit, určitě si zkuste vytvořit podzimní dekoraci, výzdobu za využití přírodních materiálů, nejlépe těch posbíraných při vašich procházkách. Nebo si něco nakreslete (zkuste foukací fixy, je s nimi zábava). Že to není hned na výstavu? No a co? Důležitý je proces tvorby, ne výsledek.

Více informací o listopadu, stravě v tomto měsíci a psychice najdete v mém listopadovém e-booku (který je součástí sady Jak správně porozumět signálům těla, ale který lze zakoupit samostatně). Před koupí si můžete objednat zdarma 2 e-booky (duben a září), abyste věděli, co od mých e-booků očekávat.

Přeji vám pestré podzimní dny, které budou naplněny dumáním, odpočinkem, ale také aktivitou a smíchem (nebo alespoň úsměvem).

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více