Strava: co ano, co ne a co jinak?

5.10.2022 | Blog

Začněme článek potravinami, kterými je lepší v pro tělo prospěšné stravě šetřit. Jde o rafinovaný (bílý) cukr, bílou pšeničnou mouku, sůl, kravské mléko, ztužené tuky, některé rostlinné oleje jako slunečnicový a řepkový olej, maso a vejce z velkochovu. Proč?

Cukr

Dobrá zpráva pro mlsaly: cukr naše tělo potřebuje. Ale naše tělo ocení cukr přírodní, tedy v podobě medu, ovoce. Některá zelenina jako např. mrkev, dýně či řepa má nasládlou chuť. Zelenina obecně určité množství sacharidů obsahuje stejně jako mléčné výrobky nebo luštěniny. V obilovinách je cukru v podobě škrobu dostatek. Vhodné období pro příjem pro tělo nezatěžujících cukrů je přechod léta a podzimu (září a říjen, podle TČM jsou to měsíce spojené s okruhem sleziny – s orgány slinivkou a žaludkem, kterým přirozeně nasládlá strava svědčí). Nadměrný příjem zejména „bílého“ cukru zatěžuje zejména slinivku a dlouhodobě může vést k inzulinové rezistenci. Kolísání hladiny cukru se může projevit zvýšenou úzkostí či agresí. Poruchu metabolismu cukru lze snadno diagnostikovat metodou EAV – více v sekci Co nabízím/Detoxik. a imonoaktiv. metoda podle MUDr. Jonáše.

Cukr je živnou půdou pro kvasinky (spolu s plísněmi patří mezi houby) a jejich přemnožení může vést ke gynekologickým výtokům, mohou vznikat cysty na vaječnících, obvykle dochází ke střevní dysbióze a plísňovým onemocněním kůže. Uvědomme si, že důsledkem dlouhodobé střevní dysbiózy bývá oslabení imunity, dochází ke špatné funkci střev, může dojít ke špatnému vstřebávání živin (minerálů a vitamínů) v tenkém střevě či ke zvýšené propustnosti střeva, kdy se do krve dostávají látky, které tam nepatří, a imunitní systém začne reagovat poplašně a často pak dochází k alergiím, ekzémům, apod.

Rafinovaný cukr je hlenotvorná látka (hlen funguje jako skrýš pro toxiny v těle jako jsou viry či bakterie, imunitní systém je neodhalí, při případném oslabení těla dochází k reinfekci) a působí v těle kysele, což zatěžuje organismus a tělo tak ztrácí potřebné minerály. Zásadité molekuly minerálů se musí začít více uvolňovat do krve, aby se spojily s kyselinotvornými molekulami a nastolily tak zpět acidobazickou rovnováhu těla. Vznikají tak tzv. kyselé strusky, které jsou následně čištěny v ledvinách. Pokud je jich moc, může časem docházet k celulitidě, ucpávání cév, zhoršení prokrvení.

 

Pšeničná mouka

Bílá vymílaná pšeničná mouka (zejména hladká) je v podstatě koncentrovaný lepek. Pokud pravidelně čtete složení výrobků, víte, že pšeničnou mouku (a také cukr a sůl) najdete v celé řadě potravin. Ví o tom své zejména lidé s intolerancí lepku či s alergií na lepek. Při potížích lze pšenici nahradit jiným druhem jako je žito či oves, popř. volit bezlepkové obilniny jako je pohanka, rýže, jáhly.

Je třeba si uvědomit, že klasické pšeničné pečivo vaše tělo moc nepotřebuje – získá z něho jen minimum minerálů a přitom ho maximálně zatíží. Jednak pšeničné pečivo působí v těle pro-zánětlivě  a také se jedná o potravinu s tzv. prázdnými kaloriemi. Není lepší, když už máte za něco vydávat peníze, obstarat si to, co tělu přinese prospěšné látky a vám přinese chuť a spokojenost?

Pokud rádi pečete, můžete si doma snadno „vyrobit“ mandlovou mouku – pokud máte elektrický sekáček nebo mlýnek, máte mouku během několika vteřin. Doporučuji si ale vždy umlít čerstvou. Také pokud máte zahradu s ořechy, či dostáváte od známých, snadno si pak vyrobíte mouku z ořechů. Ořechovou chuť mají umletá či nasekaná slunečnicová semínka. A náhradu za pšeničnou mouku můžete získat i umletím ovesných vloček.

 

Kravské mléko

Kravské mléko obsahuje kromě minerálů, vitamínů a stopových prvků, mléčnou bílkovinu (kasein) – mnoho lidí trápí intolerance, méně častá je pak alergie na kasein. Dále je v mléce obsažen mléčný cukr (laktóza), mléčný tuk a hlen (mucin). Z těchto informací vyplývá, že kravské mléko může mít alergenní účinky a zahleňuje, tzn. podporuje tvorbu hlenů, které se usazují na sliznicích a mohou se z nich stát infekční ložiska, tedy slouží jako útočiště pro různé toxiny (nejčastěji viry a bakterie). Problém je, že v hlenu jsou pak bakterie nepřístupné pro antibiotika a ani náš imunitní systém je nedetekuje – a tudíž i imunologické krevní vyšetření vychází negativně.

Mléčné výrobky ochlazují (např. jogurt k snídani). Pokud se bez nich neobejdete, doporučuji je v letních měsících, rozhodně ne od podzimu do jara, kdy tělo potřebuje spíše zahřát. Pokud jste spíše jangový typ, pravděpodobně nebudete mít s mléčnými výrobky takový problém jako jinoví lidé (více informací k jinu a jangu najdete v článku Úvodní článek ke stravě). A jak je to s laktobacily a dalšími prospěšnými bakteriemi? Tyto bakterie jsou živé, dokud výrobek nezahřejete – pak umírají. Bakterie ve střevech snadno podpoříte kvašenou zeleninou či kysaným zelím. A pokud trváte na mléčných výrobcích, volte zakysané výrobky bez cukru. Inženýr Jiří Janča uvádí, že tvaroh obsahuje – kromě mědi, hořčíku, vápníku a vitaminů skupiny B – také zinek i vitamin A. Mléčné výrobky je vhodnější konzumovat, pokud máte velkou fyzickou zátěž. Nejlepší volbou jsou zakysané mléčné výrobky ovčí nebo kozí. A pokud si nechcete odepřít sklenici mléka a nechutná vám kozí ani ovčí, vždy pijte mléko ohřáté se zázvorem, kardamomem, skořicí, hořčičnými semínky nebo kajenským pepřem, což pomáhá snížit tendenci k tvorbě hlenu. Od podzimu do jara si mléko spíše odepřete. Vápník obsahují např. následující potraviny: mák, ořechy, luštěniny, zelená zelenina, avokádo, kokos nebo kakao.

Poznamenám zde radu, kdy mléčné výrobky, resp. tvaroh využijete i mimo kuchyni: pokud máte zánět v kloubu, naneste na kůži kloubu měkký tvaroh, zabalte kloub do igelitu, převažte tkaninou a po zhruba hodině až dvou tvaroh z kůže setřete a přikládejte vždy čerstvý tvaroh. Tvaroh, který sejmete z těla, vyhoďte. Tvaroh dokáže z kloubu horkost vytáhnout a vám se uleví.

Pozor by si měly dávat kojící maminky, které přijímají výrobky z kravského mléka, protože kasein, mucin i mléčný tuk se dostávají do mateřského mléka a zejména hlen (mucin) může být příčinou bolesti bříška miminka, jeho nadýmání, nespavosti, přílišné tvorby hlenů a případně i kožních problémů. Vhodné je místo mléčných výrobků přijímat kvalitní tuky – viz níže. A ještě jedna důležitá poznámka – prsní žlázy jsou napojené na lymfatický systém, takže pokud má maminka zátěž (viry, bakterie, plísně, těžké kovy, apod.) v lymfatickém systému, tyto toxiny přecházejí přes mateřské mléko do miminka. Také střevní dysbióza maminky má (zejména přes lymfatický systém) vliv na spokojenost miminka.

Je třeba si uvědomit, že na výrobu 1 kg sýra je zapotřebí zhruba 10 l mléka, takže vaše 100g sýrová svačinka se rovná jednomu litru mléka. Pokud jste milovníci mléčných výrobků, nesmutněte. Kravské mléko můžete nahradit živočišným mlékem jiných zvířat (kozí, ovčí) či rostlinným mlékem (kokosové, mandlové, apod.). A co se smutku – zmíněného v předchozí větě – týče, je zajímavé, že smutek a dlouhodobé psychické napětí, ale také metabolity (zjednodušeně usazené látky v těle, které působí toxicky) právě z mléka zatěžují plíce. A dysfunkce plic (a střeva, které podle TČM s plícemi souvisí) a jater může vést k alergiím a ekzémům (kůže spadá podle TČM do okruhu plic).

Kokosové či mandlové mléko si můžete jednoduše a levně vyrobit sami. Kokos nebo namleté mandle rozmixujte s horkou vodou, nechte několik hodin odstát, přepasírujte přes plátýnko. Vymačkaný kokos či mandle můžete použít do snídaně či dezertu.

Prospěšné bakterie ve střevech můžete podpořit kysaným zelím či kvašenou zeleninou. A jako bohatý zdroj vápníku můžete začít využívat následující ovoce: brusinky, maliny, švestky, třešně.

 

Není olej jako olej

Prospěšné a kvalitní tuky naše tělo potřebuje. Je snad již minulostí trend, že se má jíst nízkotučné jídlo (které je často s přídavkem cukru). Mně se osvědčilo používat kvalitní rostlinné tuky jako je panenský olivový nebo v menší míře kokosový pod zeleninu. A sádlo pod maso. Snažte se vyhýbat ztuženým tukům – i když se z nich tak dobře peče – protože ty mohou ucpávat naše cévy. Tělu prospěšné jsou mastné kyseliny omega – 3 a omega – 6 (správný poměr je 3 až 5 dílů omega – 6 ku 1 dílu omega – 3 denně). Najdete je převážně v ořeších, semenech (slunečnice, sezam, chia, lněné), rybách, avokádu, olivách. Není vhodné příliš používat slunečnicový, ale ani řepkový olej, který může ucpávat lymfatický systém. Palmový olej bohužel stále najdete ve spoustě výrobků. O jídle smaženém na levných olejích zejména ve fast foodech ani není třeba psát.

Vyzkoušejte kvalitní olej (který je vhodný pro tepelnou úpravu), krátce na něm osmahněte vaše oblíbené koření a teprve poté vložte maso nebo zeleninu. Nebo zkuste ke svačince rozmixovat mrkev (krátce na páře povařenou) s olivami nebo avokádem, přidejte lžičku kvalitního oleje (olivový, kokosový, lněný) a lžičku octa (jablečný, balzamiko). A uvidíte sami, zda si oleje zamilujete. A snad také zjistíte, že ze stravy z kvalitních olejů a tuků cítíte více a déle trvající energii než z cukrů.

Masné výrobky

Pokud můžete, vyhněte se zcela uzeninám, které obsahují kromě dusičnanů příliš soli. Přebytek soli se podle doktora Jonáše usazuje v podkoží (vzniká celulitida), v kloubech, může se usazovat v očích (může způsobovat šedý zákal). Pokud jste milovníci masa, dopřejte si občas (ne každý den) kvalitní šunku s vysokým podílem masa. Nebo si doma vyrobte vlastní paštiku.

Pokud můžete, kupujte maso od místních menších chovatelů. Jednak je podpoříte a hlavně budete mít kvalitní maso ze zvířat, která měla volný výběh, alespoň optimální životní prostor (drůbež) a trávila většinu svého života venku (hovězí dobytek) pod skutečným sluncem a na skutečné trávě. Věřte, že pohoda / stres a způsob života se odrazí na kvalitě masa. Uvědomte si, že velkochovatelé musí zvířatům dodávat ve velkém růstové hormony a antibiotika, to potom s masem přijímáte i vy. A stres, který každý den tato zvířata zažívají, vyplavuje stresové hormony do krve. Opět takové jídlo poté jíte. Není lepší koupit si dražší, ale kvalitnější maso a ušetřit tím, že si jej dopřejete např. jen dvakrát za týden? Odpověď opět nechávám na vás.

Zkuste také začít brát stravu ne jen jako přísun energie, ale také jako požitek. Zkuste alespoň jedenkrát denně jíst v klidu, pořádně kousat – žaludku tak ulehčíte práci – a snažte si jídlo vychutnat. Když si uvědomíte, že zvířata jsou zabíjena, abychom se mohli najíst – nechci zde znít pateticky, jen si to na chvíli uvědomte a v duchu buďte vděčni, že díky tomu teď netrpíte hlady. Možná pak zjistíte, že se tolik bezmyšlenkovitě nepřejídáte, a dojíte, jakmile cítíte sytost. Můžete také v duchu poděkovat lidem v zemědělství za tu spoustu práce, díky níž se můžete najíst. A také vinařům za dobré víno, protože vinařství je obrovská dřina. Ani pivo se nevyrobí bez lidské práce, i když je dnes už výroba zčásti nahrazena stroji. Ale to už zavání oslavou pijáctví. Víte, jak to chodí: děkuji za pivečko, je třeba ocenit sládkovu práci, a proto sem noste další 🙂

 

Nápoje

Pít by se mělo 1,5 až 2 l tekutiny denně. V létě či při vysoké fyzické námaze i více. Nejlépe je pít neslazené a teplé (v zimě) nebo vlažné (v létě) nápoje. V lednu a únoru většinou (pokud nedochází k větším výdajům tekutin např. v podobě potu) stačí 1,5 litru denně, nadbytečný příjem tekutin zatěžuje ledviny. Zda máte dostatečný pitný režim, zjistíte podle barvy moči: měla by být světlá, bez zápachu.

Slazené nápoje v sobě obsahují vysoký obsah cukru, takže pokud je pijete denně, pravděpodobně zatěžujete slinivku, výkyvy hladiny cukru mohou způsobovat úzkost a agresi, porucha metabolismu cukru pak větší výskyt kvasinek na sliznicích či riziko diabetu. Energetické nápoje zatěžují játra a ledviny a jedna plechovka obsahuje zhruba tolik cukru jako jeden litr coly. Kyselina fosforečná obsažená v některých nápojích vyplavuje vápník z těla.

Nejlepší je tedy pít teplou neslazenou vodu, popř. čaj. Ráno můžete zkusit teplou vodu s citronem, popř. jablečným octem, a medem. Nebo v zimě teplou vodu se skořicí a medem (skořice není vhodná pro těhotné). Nebo teplou vodu s malou lžičkou kurkumy a špetkou pepře a medem (kurkuma ani pepř nejsou vhodné pro těhotné). Výborné jsou také čerstvě vymačkané šťávy, důležité je, abyste je pili i s vlákninou. Ranní energetická bomba je směs grep, pomeranč a jablko. Příznivě působí na zažívání červená řepa s mrkví.

Pokud trpíte zácpou, v první řadě si zodpovězte, jaký máte pitný režim a kolik vlákniny denně zkonzumujete. Jak jste na tom s fyzickou aktivitou?

Na závěr

Důležité je dopřát si alespoň minimum spánku, které potřebujete (většinou kolem 7h), brát život s humorem, občas se zasmát či rozesmát druhé. Také respektovat koloběh ročních období – ač můžeme mít kvůli nepředvídatelnému počasí pocit, že již dávno nejsou čtyři – jsou důležitá. Máme takový malý koloběh jara až zimy ve vlastním těle. Jaro je plné energie, „probouzíme se“ stejně jako příroda kolem nás po zimě, začínáme se čistit, abychom měli dost sil na celý rok. Přibývá světla a tepla. Na jaře je vhodné jíst zelené výhonky (řeřicha), kvašenou zeleninu, která prospěje našim játrům, která mají na starosti čistění těla. Je dobré pít teplé nápoje – nejlépe čistou vodu a čaje. S létem přibývá tepla, a tak bychom měli začít přijímat ochlazující stravu, jako jsou zeleninové saláty, tropické ovoce, odlehčit stravu, pít vlažné nápoje. Na podzim mají naše těla tendenci uskladňovat zásoby na období zimy, slinivka se nám odvděčí, pokud si dáme dýni, mrkev a další nasládlou zeleninu. Popíjet můžeme čaj z kořene čekanky, která obsahuje inulin, což je sacharid podporující prospěšné bakterie ve střevech. A jablka – třeba svařená se zahřívající skořicí, oslazená rozinkami a ozdobená vlašskými ořechy – zase uvítají naše plíce, kterým občas přiděláme práci nachlazením a melancholií. Ano, jak jsou dny chladnější, je třeba se více ohřívat potravou a zahřívajícími nápoji (zahřívací strava může být nevhodná pro těhotné). Zima je v přírodě obdobím klidu, spánku, odpočinku. V našich životech – zvláště těch pracovních – nelze zavést zimní spánek, měli bychom ale zkusit více zklidnit, dřinu v posilovně nahradit svižnou chůzí, dopřát si dostatečný spánek – alespoň obden. Je třeba dávat pozor na prochladnutí. Když prochladnete, nahřejte si nohy do půl lýtek na 20 – 30 minut v horké vodě se solí. Ve stravě si nyní můžeme dovolit hutnější stravu, maso, smažit na sádle. Zelenina by měla být tepelně upravená.

Tělo dokáže nejlépe zpracovat zeleninu, ovoce a bylinky, které rostou v našich zeměpisných podmínkách. To platí po celý rok. Pozor v zimě na exotické ovoce jako je banán a pomeranč, ochlazují. A to v zimě nepotřebujeme. Jezte místní a sezónní potraviny. Jezte pestrou stravu. Občas zařaďte rybu, doporučuji sladkovodní. Není dobré zapíjet hlavní jídlo nápojem, protože pak tělo nemá potřebu produkovat tolik trávicích šťáv, déle trvá zpracování potravy a dochází k zahnívání stravy v našem těle. Také se nedoporučuje kombinovat na jednom talíři různé druhy obilovin nebo různé druhy luštěnin. Pokud si dáte luštěninu, tak bez vejce či masa, tělo tak stravu lépe stráví. Někomu vyhovuje jíst často menší porce, někdo pouze snídá, obědvá a odpoledne si dá lehkou večeři. Musíte sami vyzkoušet, co vyhovuje vám. Mně se osvědčila kombinace buď masa a zeleniny nebo luštěnin, obilovin a zeleniny, ne vzájemná kombinace. A dodržovat minimálně 3 hodiny rozestup mezi jídly pro snazší trávení. Po obědě není dobré jíst studené (zmrzlina), ale spíše hořké a teplé (kvalitní černá káva, popř. kousek kvalitní čokolády), což „zatopí pod kotlem“ a tělo lépe zpracovává přijatou stravu. Ovoce je nejlépe dopřát si dopoledne, protože mezi 9 a 11h dopoledne pracuje na maximum slinivka, a tak tělo lépe zpracovává cukry. Ovoce ale jezte s odstupem alespoň jedné hodiny od jiného jídla. A nezapíjejte je. Stravu a vaření je vhodné vylepšit správným kořením. Pozor by si měly dávat těhotné – zahřívající koření jako skořice, pepř, kurkuma nejsou vhodné. Lidé s vyšším krevním tlakem si odepřou rozmarýnu, ta tlak ještě zvyšuje a lidé s nemocnými ledvinami by neměli používat jalovec (jalovčinky).

Říká se, že na soli a cukru se vytváří stejná závislost jako na tvrdých drogách. (Pokud si myslíte, že vás se to netýká, zkuste na dva týdny naprosto vynechat cukr a solte jen minimálně). Nezapomínejte na to. Přestaňte počítat kalorie, hýbejte se (prospějete tak svým zádům, svalům a vnitřním orgánům), buďte optimističtí, žijte vědomě – tady a teď: ne zcela bez plánů do budoucnosti nebo vzpomínek na minulost, jen tomu nevěnujte tolik času a energie.

U rad v tomto článku se jedná jen o doporučení, při přetrvávajících problémech navštivte svého lékaře. Uvedený postup nenahrazuje lékařské ošetření.

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více