Domácí sirupy

13.07.2022 | Podpora větší nezávislosti

Pro letní osvěžení, jako milý dárek nebo trochu jiné zpracování bylinek, kterých máte na zahradě nadbytek, si zkuste doma snadno a rychle vyrobit sirupy.

Potřebujete bylinky (tipy na jednotlivé sirupy najdete níže), cukr, vodu, citronovou šťávu, sklenice s širokým hrdlem na macerování, obyčejnou láhev, ve které nakonec sirup budete skladovat, nebo hezkou, pokud plánujete sirup darovat. Pokud sirup chcete věnovat jako dárek, pamatujte na to, že se sirupy zhruba 3 – 4 týdny macerují a pak je ideální nechat je ještě 1 – 2 týdny v chladu „dozrát“.

Postup:

Bylinky použijte nejlépe čerstvé, ale lze použít i sušené. Pokud můžete, cukru se v tomto receptu nevyhýbejte, působí zde jako konzervant a sirupy budete před konzumací stejně ředit vodou. Citronová šťáva také působí jako konzervant. Když použijete citronová zrníčka, bude výsledný sirup mírně nahořklý. Samozřejmostí jsou čisté sklenice i víčko. Doporučuji sirupy při macerování pravidelně kontrolovat kvůli možnému výskytu plísně, zejména pokud jste nedostatečně umyli sklenici nebo víčko. Nejlepší je sklenici vyvařit. Také se může stát, že sirup začne kvasit, pak musíte mít pod skleničkou mističku nebo talířek, kde se přeteklá šťáva zadrží. Po slití skladujte v chladu a minimálně několik dní po slití sirupy kontrolujte: odšpuntujte, abyste zjistili, zda nekvasí. Pokud byste neupouštěli pravidelně plyny ze sklenice, mohlo by dojít k prasknutí sklenice. Pokud se kvasinky v sirupu objeví, není to na závadu (pokud to vaše tělo snese), kvasinky zamezují přístupu plísní.

Postup výroby sirupů je vždy stejný a velmi snadný:

Do sklenice (zhruba 0,5 – 0,7 l) s širokým hrdlem střídejte po vrstvách bylinky s cukrem, zalijte šťávou z 1,5 – 2 citronů a nakonec zalijte vychladlou převařenou vodou, aby byly bylinky zakryté. Plňte celkově do ¾ sklenice, aby měl obsah sklenice místo, až bude pracovat. Raději dejte pod sklenici misku nebo tác na případnou šťávu unikající ze sklenice. Nechte v teple 3 – 4 týdny macerovat. Pak přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko. Uchovávejte v chladu a několik prvních dní po slití pravidelně kontrolujte: odšpuntujte sklenici, abyste zjistili, zda obsah nekvasí. Sirup doporučuji pít zředěný s vodou.

Zde uvádím recepty, které jsem vyzkoušela a které se mi osvědčily. Nebojte se experimentovat a zkuste vymyslet vlastní kombinace.

 

Vitaminová bomba

Šípek (plod), rakytník (list)

 

S příchutí jitrocele

Jitrocel (list), rakytník (list), sléz (květ) nebo divizna (květ).

 

Růžový sirup

Růže (květ), vřes (květ: jen půl lžičky), přeslička (list), šalvěj (list: dejte menší množství: zhruba 5 – 7 lístků), kontryhel (list).

 

Vánoční sirup

Skořice (celá), hřebíček, pomerančová šťáva (nenahrazuje citronovou šťávu, takže tu použijte také).

 

Na trávení

Fenykl, římský kmín, koriandr.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více