Stres a potřeba vitamínů a minerálů

22.10.2023 | Blog

Dlouhodobý intenzivní stres je pro tělo nesmírně zatěžující. Bohužel v dnešní době je těžké se mu vyhnout. Je tedy vhodné tělo správně podpořit a pomoct mu tak tyto náročné situace zvládat.

Při dlouhodobém stresu tělo potřebuje vyšší dávky vitaminu C. Obsahují ho plody šípku, rakytníku nebo arónie. Také kysané zelí. Pozor: vitamín C se ničí vyšší teplotou.

Tělo také potřebuje více vitamínu D a omega-3 mastných kyselin. Oboje obsahuje rybí olej a mořské ryby (zejména volně žijící tučné ryby chladných vod). Vitamín D se dále vyskytuje ve vejcích nebo tvarohu. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek. Obsahují je tučné mořské ryby a vejce. Z rostlinných zdrojů jsou to vlašské ořechy, lněný olej (pozor: je náchylný na oxidaci, tedy žluknutí, musí se skladovat v chladu), chia semínka.

Zvýšit by se také měl příjem hořčíku. Ideálně koupelí, kdy si tělo přes kůži vezme větší množství než při příjmu z doplňků nebo stravy.

Nově se také mluví o betaglukanech, které jsou obsažené v kvasnicích, houbách a obilovinách. Na trhu existují doplňky s pro tělo potřebným množstvím. Pozitiva betaglukanů jsou zejména v posílení imunitního systému přírodní cestou.

Jsem zastánce příjmu vitamínů a minerálů ze stravy, ale obecně platí, že výše zmiňované látky máme ve svých tělech v nedostatečném množství. Rybí olej (upřednostňuji tekutý, ne v kapslích) obsahuje dostatek omega-3 kyselin i vitaminu D. Příjem hořčíku můžete doplnit občasnými koupelemi či lázní nohou. O betaglukanech se můžete dozvědět více na webu jejich propagátora, prof. Dr. Václava Větvičky, Ph.D, který se problematiku zabývá více než 30 let. Dovoluji si zde uvést odkaz: https://www.betaglukan.cz/

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více