S klesající teplotou venku zařaďte zahřívající potraviny

22.10.2023 | Blog

Máme tu podzim – letos konečně – a podle TČM je nyní (září a říjen) období okruhu sleziny, kam patří kromě zmiňované sleziny také slinivka a žaludek. Vhodnými potravinami pro podporu těchto orgánů je nasládlá zelenina jako např. mrkev, dýně, cuketa, dále zelí, zelený hrášek, brambory. Můžete vyzkoušet nápoj na podporu okruhu sleziny: na větší kousky nakrájejte cibuli, zelí, mrkev, dýni. Poskládejte po vrstvách jednotlivé druhy zeleniny do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zelenina celá zakrytá. Vařte na mírném plameni zhruba 30 minut. Okamžitě sceďte, zeleninu vyhoďte – všechny potřebné látky se vyluhovaly do zeleninového vývaru. Nápoj popíjejte po douškách teplý celý den.

Vhodné, zejména pro střeva jsou masové a kostní vývary. Obsahují spoustu bílkovin, což ocení teď na podzim váš imunitní systém. Vývary krásně prohřejí celé tělo.

Pokud máte chuť na sladké a nestačí vám sladké jablko, hroznové víno nebo hruška (tu si ideálně oloupejte, většina lidí má problém s trávením slupky hrušek), smíchejte rozinky s ovesnými vločkami a medem.

Na svačinu si můžete svařit jablka se skořicí a přidat do nich oříšky. U oříšku dbejte na správné skladování (v temnu a hlavně v suchu) a kupujte od důvěryhodných výrobců – oříšky (stejně jako vše sušené nebo namáčené, klíčené) jsou náchylné na plísně.

Nezapomínejte na dostatek bílkovin – ať živočišných (maso, vejce, sýry), tak rostlinných (luštěniny, žitný chleba, obiloviny, pseudoobiloviny jako amarant nebo quinoa). A také mějte dostatek vlákniny.

Dostatečně pijte, ale nepřehánějte to. Ideální je vlažná voda. Můžete přidat trochu citronu a medu. S ovocnými a zeleninovými šťávami to teď už nepřehánějte, ochlazují.

Vitamín C získáte z kvašené zeleniny, kysaného zelí, šípkového čaje (pozor: nezalévat vařicí vodou), plodu rakytníku, arónie.

Užívejte si krásné barvy podzimu v přírodě, když svítí sluníčko, ale i zádumčivé chvíle, když je venku pošmourno a nevlídno – o to vlídnější atmosféru si doma vytvořte třeba zapálením svíček a teplým voňavým nápojem v ruce.

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více