Seriál základních informací o výživě: 5. díl Životní styl

14.04.2023 | Výživové poradenství

Hlavní problém dnešní doby vidím v tom, že máme spoustu stresu, kterého se neumíme zbavit a držíme si ho v těle. A také mámo málo pohybových aktivit. Naše těla jsou „určena“ pro pohyb. Nikdy – za celou historii lidstva – jsme neproseděli tolik hodin denně. Naše těla jsou obrovsky přizpůsobivá, ale srovnejte několik stovek tisíc let našeho vývoje a posledních 40 nebo 50 let. Najděte si čas na aktivní odpočinek (tzn. pohybovou aktivitu) a dopřejte si ale i ten pasivní (masáže, sauna, spánek).

Pohybová aktivita. Někteří lidé si pod tímto výrazem představí noční můru z povinné tělesné výchovy ze školy, kdy museli běhat a hýbat se (já sama měla skvělou tělocvikářku na základce, ale povinný pohyb jsem v té době moc nemusela. Ráda jsem jezdila na kole a plavala, ale povinnou gymnastiku a atletiku nee). Jiní zase cítí několikadenní bolesti celého těla po jednorázové návštěvě fitka, kam došli po rozhodnutí, že je tedy třeba začít se hýbat (protože je nový rok nebo se blíží sezóna plavek). Uvědomte si, prosím, že pohyb je pro naše těla něco tak přirozeného, jako je dýchání. A navíc, už vás tělocvikář do ničeho nenutí. Sami si můžete vybrat druh sportu, který vás baví. Důležité je, aby:

  1. vás to bavilo,
  2. jste se hýbali pravidelně, nejlépe každý den (neděste se, více info niz níže),
  3. pokud chcete zhubnout, měl by to být pohyb aerobní, tedy takový, kdy se mírně zadýcháte (vaše tepová frekvence by měla být na 60 – 70% vaší maximální, výpočty jsem zmiňovala ve svých článcích několikrát) a vydržíte tak zhruba 50 až 60 minut.

 

Sport nebo pohybovou aktivitu si vybírejte podle vašich zdravotních možností. Ideální pro všechny je svižnější chůze. Že nemáte čas? Zkuste chodit do práce pěšky nebo vystupte o několik zastávek dříve (alespoň odpoledne, chápu, že ráno je každá minuta dobrá). Zkuste si vyjít schody (když zrovna nenesete těžké tašky) a vynechat jízdu výtahem. Místo klábosení s kámoškou z křesla jděte ven a proberte vše venku, při procházce (spolu nebo po telefonu). Třeba ji také namotivujete a začne více chodit ven.

Benefitem (zejména svižné) chůze je, že procvičujete přirozeně celé tělo a také plíce a srdce. Okysličujete přitom krev. Soustřeďte se na to, abyste měli rovná záda, zpevníte tím břišní svaly a uděláte dobře svým zádům. Při procházce v krajině procvičíte zrak a barvy přírody osvěží vaše oči. Pročistíte si hlavu. Pokud je pro vás svižnější chůze náročná, zkuste to s nordic walking hůlkami, půjde se vám snáze.

Rádi jezdíte na kole? Možná máte někde doma odložený rotoped nebo by vám ho mohl někdo známý půjčit. Dříve to byla móda a rotoped měl doma snad každý. Dejte si půl hodinky při televizi. Pokud můžete, začněte jezdit na kole do práce nebo do školy. Ve spoustě měst jsou dnes již sdílená kola, poplatek za půjčení je většinou nižší než když jezdíte MHD.

Rádi plavete? V každém větším městě je bazén pro veřejnost a vstup nebývá drahý. Zkuste závodit sami se sebou. Kolik uplavete bazénů při první návštěvě? A při další? Dejte si takový cíl, aby vás plavání bavilo, ne odradilo.

Baví vás jízda na kolečkových bruslích? Tenis? Volejbal? Badminton? Fotbal? Hokej? Máte kamarády, se kterými se do volnočasového sportu můžete zapojit? Co baví vaše děti? Vašeho partnera? Můžete čas trávit sportem společně?

V úvodu jsem zmiňovala stres. Je zásadní, abyste stres vypouštěli (vhodnou formou) z těla pryč. Stres je v podstatě pro naše tělo pocit ohrožení, příprava buď na boj (s tygrem, s nepřítelem) nebo na útěk. V těle se nahromadí zásoby energie, které by měly být využity právě na boj nebo útěk. Když se nic z toho nestane a my i nadále sedíme nervózně na židli, popojdeme pár kroků po chodbě do jiné kanceláře a pak zase sedíme, stres i energie se ukládá.

Už rozumíte, proč je pohyb tak důležitý? Navíc, pokud většinu času prosedíme, trpí naše páteř, koukáním do monitoru trpí naše oči. Shrbená záda utlačují naše vnitřní orgány. Nakonec sedavému způsobu života přizpůsobíme i svůj dech – místo hlubokého dechu používáme jen mělké dýchání, které nepřinese dostatek kyslíku do těla. Netrávíme dostatek času venku. Pak jsme unavení, bez síly, bez radosti.

Sport je prevencí osteoporózy a obezity, také pomáhá snižovat riziko kardio-vaskulárních nemocí a metabolického syndromu, kam patří cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak a zvýšené hodnoty krevních tuků.

 

Dostatečně se hýbejte, ale také spěte. Kolik hodin spánku denně máte? A je to pro vás dostatek? Pokud ne, zkuste chodit spát dříve. Nekoukejte před spaním do monitoru počítače ani do mobilu. Pokud nemůžete spát, zamyslete se nad množstvím pohybu, který máte. Přestaňte odpoledne pít kávu a silné čaje. Někdo má rád jít spát trochu hladový, jiný se musí mírně najíst, aby usnul. Procházka navečer pomáhá zklidnit tělo a lépe se pak spí. Zkuste uklidňující čaj, který navodí snadněji spánek, jako je čaj z lípy, meduňky, kozlíku. Pozor na kontraindikace s antidepresivy nebo s prášky na spaní. Zkusit můžete také zklidňující sprchové gely nebo koupel např. s levandulí nebo již zmiňovanou lípou. Pokud máte rádi vonné olejíčky, nakapte si pár kapek své oblíbené uklidňující vůně do aromalampy. Pozor, pokud chcete přidat do koupele, musíte VŽDY esenciální olej nejprve rozmíchat v trošce mléka nebo rostlinného oleje a teprve pak nalít do koupele. Esenciální olej (s výjimkou levandule a tea tree) nesmí přijít neředěný na kůži. Esenciální olejíček je olej, takže ve vodě (v koupeli) se zředí jen po rozmíchání v mléce nebo oleji.

 

Psychohygiena je v dnešní době již nutností. Udržujete rovnováhu mezi časem věnovaným práci a časem tráveným odpočinkem (aktivním či pasivním)? Pokud ne, jak to můžete zlepšit? Můžete si najít čas na více odpočinku? Ne? Opravdu? Jsou životní situace, kdy to skutečně nejde (např. mladá rodina, která zrovna staví dům a do toho se stará o malé děti a chodí do práce nebo rodina, která musí 24 hodin pečovat o člena rodiny). V ostatních případech je to jen otázka priorit. Kolik času proplýtváte např. na telefonu nebo brouzdáním na sociálních sítích? Opravdu musíte sledovat ten seriál? Já vím, člověk si u toho odpočine. Když si ale zvyknete odpočívat smysluplněji, zjistíte, že cítíte více energie (a možná také spokojenosti).

Relaxace, to pro mě znamená uvolnění se, smích, zábava, radost, hezké vzpomínky na hezky strávený čas. Také podpora těla formou masáží, koupelí, výletů. Při relaxaci je aktivní parasympatikus (část naší nervové soustavy), který je také důležitý pro správné trávení. Při stresu je aktivní sympatikus. Z toho je vám asi jasné, že sympatikus běžně přetěžujeme a parasympatikus zanedbáváme. Také je vám možná už jasné, proč má tolik lidí problémy s trávením – protože hltají, nesoustředí se na jídlo, jí ve stresu, takže parasympatikus (zodpovědný za prokrvení sliznic a správnou peristaltiku, pohyb trávicího ústrojí) nemá šanci. Podpořte svůj parasympatikus hlubokým klidným dechem, relaxací, smíchem. Najděte si chvilku a zavolejte kamarádům, které máte rádi, se kterými se zasmějete. Najděte si čas na členy rodiny a zahrajte si nějakou hru nebo udělejte krátký výlet. Buďte vděčni za chvíle s nimi, i když vás občas (dospívající děti) vytočí. Koukněte společně místo stupidního filmu na společné fotky, zavzpomínejte.

Často používaným výrazem posledních let je: mindfulness a wellness. První výraz, mindfulness, znamená princip tady a teď. Je důležité vnímat, co právě děláte, jak se právě cítíte. Často jsou lidé většinu času myšlenkami někde jinde – na jiném místě, v minulosti nebo v budoucnosti. Je tedy důležité naučit se soustředit na momentální okamžik a vnímat jej. Snažit se ukočírovat myšlenky a být si vědom toho, že jsem tady a teď. Málo lidí prožije svůj život myšlenkami v přítomnosti. Spousta lidí většinu dne tráví přemýšlením o minulosti nebo o tom, co bude až. Mějte představu o tom, co bude. Ale žijte tady a teď. Plňte si svá přání. Nečekejte na to, až…. (budete takoví a takoví, až budete mít to a to).

Druhý výraz, wellness, je poměrně známý. Je to vlastně složenina slov fitness a wellbeing, tedy stav fyzické kondice a psychické pohody. Typické je spojení aktivního sportu a pak relaxace, kdy je nám dobře. Tedy kombinace aktivity a pasivity. Jin a jang, černá a bílá. V životě bychom měli mít kombinaci aktivity i odpočinku.

 

Zdraví je kombinace fyzické a psychické pohody. Není to stálý stav, je to neustálý proces, který se stále mění a občas je těžké udržovat ho v harmonii. Proto je důležité do denních aktivit zařadit zmíněný pohyb, ale také vědomou relaxaci. Pokud máte rádi, můžete využít (i domácí) aromaterapie (aromalampa), masáže nebo reflexní terapie (mačkání bodů na plosce nohy). Podpořit tělo bylinkami, smíchem, hlubokým dechem. Pokud chcete, můžete si začít psát deník (s denními aktivitami i myšlenkami a pocity), můžete meditovat nebo tancovat. Na youtube je nespočet videí, kde ukazují taneční kroky nebo kde vás provedou meditací. Pokud chcete, malujte nebo jen čárejte, abyste dostali stres a napětí z těla pryč. Pusťte si vaši oblíbenou hudbu, zpívejte si. Vybírejte to, co se vám líbí a co vám vyhovuje. Věnujte se koníčkům. Co vás bavilo, když jste byli malí?

Nenechávejte o svém životě rozhodovat druhé, nestěžujte si, zkuste vzít vlastní život do vlastních rukou.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více