Vyživit chrupavku kloubu + vitamín C.
- Omezit kyselinotvorné potraviny (průmyslově vyráběné potraviny, Cola, příliš cukru, soli, alkoholu), zařadit zásadotvorné potraviny (hlavně zelenina).
- Máte potíže se střevy? (průjmy, zácpy, nafouklé břicho, bolesti břicha). Přijímáte ve stravě dostatek vlákniny?
- Při problémech s klouby se vyhněte rajčatům, paprikám, goji, chili.
- Podpořte ledviny a lymfatický systém: čaj z tužebníku jilmového (nepoužívat při lécích na ředění krve a při alergii na aspirin), z rdesna blešníku nebo zlatobýlu. Občas si dejte brusinky.
- Koupel s jedlou sodou a epsomskou solí zbavuje tělo přebytečných solí a pomáhá odkyselovat. Nedoporučuje se pozdě odpoledne nebo večer kvůli možným potížím se spánkem.
- Protizánětlivé potraviny: omega 3 mastné kyseliny a vitamín D (tučné mořské ryby, mléčné výrobky, vejce, vlašské ořechy, lněný olej).
- Obecně platí, že za problémy s ramenem jsou zodpovědné plíce, bolest v lokti a kyčli souvisí se žlučníkem, kolena s ledvinami. Jak moc zatížené nebo přetížené máte tyto orgány?
- Můžete zkusit klouby potírat esenciálním olejem – pozor vždy nejprve rozmíchejte pár kapek esenciálního oleje v rostlinném oleji, nikdy nepoužívejte samotný esenciální olej přímo na pokožku (platí i při vonné koupeli – vždy nejprve smíchejte s rostlinným olejem nebo mlékem), výjimku má levandule a tea tree.
- Malé klouby (na prstech) si zkuste potírat esenciálním olejem ze šípku. Na ostatní klouby zkuste esenciální olej z majoránky nebo eukalyptu nebo olej z třezalky.
- Na revma se doporučuje makový esenciální olej, jako protizánětlivý se označuje švestkový esenciální olej.
- Zkusit můžete domácí mast, na kterou potřebujete lněný olej, kokosový olej, včelí vosk a esenciální oleje. Kokosový olej a včelí vosk zahřejete, přikápnete kapku až dvě z následujících esenciálních olejů: borovice, jalovec, bio citron, yzop, eukalypt. Nechte trochu vychladnout a přidejte lněný olej. Celkové množství doporučuji spíše menší (kolem 15 – 20 ml), protože je třeba vyzkoušet, zda vám bude mast vyhovovat – záleží, zda klouby potřebují spíše ochladit nebo prohřát (zahřívací je borovice a jalovec, ochlazující je citron a eukalypt).