Na co se často zapomíná

8.04.2023 | Výživové poradenství

Opakování je matka moudrosti, takže opakuji a připomínám znovu a znovu 🙂

 

Nezapomínejte pít (hlavně neslazené nápoje), ideálně vlažné po celý rok (v zimě teplé, v létě vlažné).

Nezapomínejte na vlákninu zejména z ovoce a zeleniny.

Podpořte svůj mikrobiom vlákninou a zakysanými / kvašenými potravinami.

S každým jídlem jezte bílkovinu (alespoň kousek) a zeleninu. Bílkovina může být živočišná (maso, vejce, ryba, sýr, zákys) nebo rostlinná (luštěniny, pohanka, amarant, quinoa, oves, žito).

Jezte pestře, sezónně, lokálně.

Pozor na technologickou úpravu: ideální je vařená, dušená, pečená strava.

Nepřehánějte to s cukrem, solí, alkoholem.

Na minimum omezte smažená jídla a cukrovinky.

 

Najděte si čas na jídlo. Jezte pomalu, pořádně žvýkejte. U jídla jen jezte, popřípadě i povídejte – ale nepracujte, nečtěte, nekoukejte na televizi nebo do počítače. K jídlu také nepatří hádky. Nejdříve se na talíři pusťte do bílkoviny a zeleniny, když nesníte celou porci sacharidů, není to tak hrozné, jako když zcela vynecháte bílkoviny nebo zeleninu.

Hýbejte se. Alespoň jděte na svižnou procházku, pokud nemáte sílu na sport.

Je třeba trávit čas také venku, neseďte jen v místnosti.

Zasmějte se, zhluboka dýchejte.