Metabolický syndrom

8.04.2023 | Výživové poradenství

Metabolický syndrom souvisí s nadváhou a obezitou. Je to častá příčina počátku civilizačních onemocnění a potíží jako je cukrovka druhého typu, zvýšený cholesterol (problematika cholesterolu je celkem komplexní záležitost, viz níže), ukládání aterosklerotických plátů ve stěnách cév, vysoký krevní tlak apod.

Co stojí za zvýšeným nárůstem obezity?

Nezdravý životní styl ve smyslu stravy i ve smyslu nadbytku stresu a nedostatku pohybu. Zatěžující strava pro tělo je: příliš živočišných tuků, spousta aditiv, hodně soli (nad 5 g denně), transmastné tuky (v cukrovinkách, polevách, sušenkách), polotovary a instantní jídla, sladké tekutiny (limonády, ale i přeslazená kapučína nebo ledové kávy a čaje se spoustou cukru), málo vlákniny, málo antioxidantů, málo čisté vody bez různých příchutí. Málo pohybu a mnoho stresu dokonává dílo zkázy. K tomu hltání, jíme a u toho se snažíme stihnout 3 další věci. Dojíme a vlastně nevíme, co jsme jedli. Naše těla dostávají energii (kalorie), ale ne kvalitní živiny. Spíše zahlcujeme tělo uměle vyrobenými látkami, se kterými si tělo často neví rady. Chovali byste se ke svému autu tak, jako se chováte ke svému tělu?

Pro metabolický syndrom je typická abdominální obezita (obezita typu jablko), zvýšená hladina krevních tuků (triglyceridy nad 1,7 mmol/l a celkový cholesterol nad 5 mmol/l), hypertenze (vysoký krevní tlak nad 140/90), hyperglykémie nalačno (zvýšený krevní cukr nad 5,6 mmol/l) a zvýšený objem pasu (nad 88 cm přes pupík u žen a nad 102 cm u mužů).

Cholesterol tělo potřebuje, problém bývá s lipoproteiny, které cholesterol transportují v krvi. Dělíme je na „hodný“ HDL a „zlý“ LDL. HDL přivádí cholesterol z periferních částí do jater, LDL dělá opak. I při zvýšeném celkovém cholesterolu je důležitý poměr mezi HDL (ten by měl být nad 1 mmol/l u mužů a 1,3 u žen) a LDL (neměl by převyšovat 3 mmol/l) a poměr celkového cholesterolu k HDL (ideální je poměr 3:1).

Co může být řešením?

Zvýšit pohyb (ideálně každý den) a zařadit do stravy zdravější varianty potravin, vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny), dostatek čisté vody bez příchutí a omega – 3 mastné kyseliny. Vláknina a bílkoviny snižují glykemický index, takže se cukry vstřebávají do krve pomaleji a tím nedochází k rychlým výkyvům hladiny inzulínu a tím také cukru a nás nepřepadá vlčí hlad.

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více