Jsem lenoch nebo poslouchám přírodu?

2.11.2022 | Energo koutek

Taky jdete s končícím létem a úbytkem světla a tepla do klidu? Nebo máte dokonce tendenci se „flákat“? Odborný název – to asi aby člověk neměl takové výčitky – je prokrastinace. Pokud vaše tělo cítí a ctí přírodní rytmy, pak asi podvědomě máte tendenci na podzim zpomalovat a klást na sebe menší nároky, více odpočívat. Jak to ale skloubit s naší moderní uspěchanou dobou? Začít ignorovat ji nebo své tělo? Ani jedno není výhra. Tak tedy co s tím? ptá se Rozum, který měl pocit, že už dlouho o sobě nedal slyšet. Co s tím? Snad pomůže přemýšlet nad prioritami, ubrat tempo, nesnažit se vše stihnout, dovolit si odpočívat, relaxovat, dopřát tělu masáž, saunu, procházku či prostě čtení knížky vleže. Udělat si radost, odměnit se dobrůtkou, být k sobě laskavý. Chodit o chvilku dříve spát. Zavolat přátelům, sejít se na milý pokec.

Patřím mezi činorodé, aktivní, občas až workoholické typy. Věk 🙂 a zkušenosti mě ale naučili, že se nic nezblázní, když pro jednou nebudu stíhat tisíc věcí za 24 hodin. A řeknu vám: je to občas i úleva dovolit si nic nedělat a ignorovat seznam povinností, který je stále delší a delší. Také máte občas pocit, že za každou splněnou položku přibudou 3 nové? Přiznávám, že je to občas nad mé síly a nechávám některé věci vyhnít – sami se vyřeší.

Vždycky jsem měla ráda spíše jaro a léto, ale poslední dobou mám v oblibě období podzimu i zimy, kdy se vše v přírodě zklidňuje… Mám ráda ten okamžik, kdy ze skříně vyndám podzimní ozdoby a s nimi jako by přišel i větší klid a zpomalení. Možná mě to naučily poslední dva roky, kdy se můj život o poznání zklidnil a zpomalil. Ráda si večer zapálím svíčky na stole a na chvíli přestanu vnímat ruch kolem sebe a jen tak koukám do prázdna a nechám hlavou proudit myšlenky, ale nezastavuji se ani u jedné z nich. Koukám do prázdna a vypínám hlavu.

Listopad je astrologicky ve znamení Štíra, tedy Pluta (nebo tradičně i Marta, pokud chcete). Vnímám toto období jako hluboký ponor do hloubi – našeho těla, duše? Období, kdy nechci nic dělat, chci jen přemítat a nacházet souvislosti. Nechci nic řešit, rozhodovat se, chci jen pozorovat. Vnímat. Poslouchat své nitro. Ptát se a čekat, zda dostanu odpovědi. Štír to je voda (vodní znamení), emoce, sexualita, pudy, vášně, podvědomí, hlubiny, ostrý ocásek, který umí bodnout.

Po vodním Štíru přichází ohnivý Střelec, který (zdánlivě) bláznivě střílí naslepo a až pak sleduje následky. Pokud je to ale Střelec vyrovnaný, harmonický, pak nezapomíná na to, že je to vlastně Kentaur: napůl zvíře, napůl člověk. Vnímá své zvíře uvnitř sebe, ale také má svou lidskou část. Pudy i Rozum. Spojení se zemí, ale míří (svým šípem) vysoko k nebi.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více