Vnitřní šelma

12.07.2022 | Energo koutek

Uvědomte si, že pokud vzniká tlak, vzniká i protitlak. Jinak řečeno: každá akce má i svou reakci. Pokud na vás někdo vyvíjí tlak, vy vzniklý protitlak buď obracíte dovnitř, do sebe, tvoříte si tak vnitřní napětí, škodíte žlučníku, močovému měchýři, zvyšujete si krevní tlak. Nebo vzniklý protitlak ventilujete směrem ven. To je ta lepší možnost – pokud tedy vztek dokážete kontrolovat a vybít si jej až mimo ostatní tvory.

Je třeba pravidelně se napětí, stresu, smutku, zklamání zbavovat. Jak já to cítím: v naší kultuře se po nás vyžaduje, abychom byli co možná nejvíce skvělí, pracovití, svědomití, zodpovědní, milí za každé situace, usměvaví, dobří, ochotni pomáhat, chce se, abychom vydělávali, byli úspěšní v kariéře i mezi lidmi, byli výkonní v práci i doma. A není „in“ mračit se, být naštvaný, rozzlobit se, nevycházet s ostatními. V naší kultuře už se nedává dostatečný prostor k tomu, abychom ze sebe veškerý „přetlak“ dostali ven. Pak je ale jen krůček k alkoholu, k zlosti, k násilí. Každý máme své divoké Já v sobě. Svoji vnitřní šelmu, která, pokud se s ní správně zachází (nepotlačuje se a dá se jí ve správný čas prostor), může být ku prospěchu tím, že se postavíme sami za sebe, pokud to situace vyžaduje.

Je důležité umožnit Vnitřní šelmě (u někoho je to vlk, u jiných to může být medvěd, rys, lev, tygr, podoba může být jakákoli), aby se projevila, abychom si ji byli vědomi, neutlačovali ji a dovolili jí se vhodně projevit. Je třeba to udělat správným a bezpečným způsobem. Pocit bezpečí a bezpečného prostoru je velmi důležitý. Pokud se bojíte, že by vás ostatní odsoudili, nebo prostě nechcete, aby vás ostatní ve vaší Vnitřní šelmě viděli, najděte si místo a dobu, kde budete mít jistotu, že jste sami a že vás nikdo nevidí: doma, kdy máte jistotu, že nikdo nepřijde nebo venku na odlehlém (ale bezpečném!) místě, kde máte opět jistotu, že vás nikdo neuvidí a nevyruší vás svým příchodem. Pak se můžete (ale není to nutné, pokud nechcete) mentálně spojit s vlastní Vnitřní šelmou nebo si jen uvědomit své pocity, kterých se chcete zbavit, a můžete dovolit sami sobě projevit se bušením do země, zuřivým dupáním, skákáním na místě, křikem. Důležité je si uvědomit, že ani při sebedivočejším průchodu projevů své Vnitřní šelmy nesmíme nikoho zranit a žádný majetek poškodit. Můžete si zkusit zařvat z plných plic, když jedete zrovna v autě (mimo obec) nebo si divoce zatancovat (čím divočejší kreace, tím lépe).

Pokud jste to udělali správně, budete cítit hlubokou úlevu, možná únavu, možná budete nabiti energií. Pokud máte pocit, že se vám to povedlo jen „na půl“, nevadí. Důležité je, že jste to zkusili, a uvidíte, že příště vám to půjde zase o kousíček lépe a více do hloubky.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více