Proč tento web?

12.07.2022 | Blog

Co mě vedlo k vytvoření tohoto webu? Plán pro vlastní web mám už déle než rok, ale až doteď jsem jeho realizaci odkládala. Potýkala jsem se s otázkami jako: Mám lidem co říct? Bude je to zajímat? Je teď ta správná doba? Nakonec jsem se rozhodla jít „s kůží na trh“ a zde můžete vidět výsledek. 🙂

Domnívám se, že v dnešní době – asi více než kdy jindy – je zásadní starat se o své duševní zdraví (klid, relaxace, uvolnění, hluboký dech, smích, protistresové praktiky) a také o své tělo a imunitu (fyzická aktivita, správný stav střev, vhodná strava, minerály a vitamíny ze stravy). Procházíme zvláštní dobou, která je náročná (zejména na psychiku), krásná (pro ty, kterým tato doba přinesla více volného času), krutá (pro ty, kteří se potýkají se ztrátou – ať osoby nebo svého podniku, svého zaměstnání, svých koníčků), veškerou naději beroucí (pokud čerpáte informace z televize) i naději dávající (pro ty, kteří současnou dobu chápou jako nutný přerod, kdy stará doba a nefunkční systém končí, bortí se a přichází období nové). Rozhodla jsem se tedy podělit se s vámi o informace a rady, které vám mohou přinést užitek, informovat, rozesmát, pomoct odpočinout si, přinést něco nového.

Co se fyzického zdraví týče, každý určitě zná alespoň pár lidí s chronickými problémy té či oné části těla. Většina z nás signály o disharmonii svého těla ignoruje, a pokud řeč těla začíná být hlasitější a signály obtěžující, vezmou si prášek proti bolesti nebo do sebe kopnou energeťák a jsou cool a dále podávají výkony. Vždyť přeci musí, že? Nechtějí slyšet, proč jejich tělo potřebuje, aby zpomalili. Nechtějí udělat jakoukoli změnu. Podobají se autíčkům na setrvák, které pokud se rozjedou, pokračují dále a dále. A když narazí na větší překážku, najíždějí na ni stále a stále, dokud jim nedojde energie nebo dokud se neporouchají. Neodbočí, neuhnou, neudělají změnu. Pokud ve svém – pro tělo zatěžujícím – stylu pokračují několik let, k tomu se přidá tělu neprospívající strava (plná hlenotvorných látek jako je rafinovaný cukr, pšeničný lepek, kravské mléko a přemíra soli) a minimum pohybu, za to maximum stresu, po nějaké době je tělo postupně zastavuje. Dřívější obtíže, kterým nevěnovali pozornost, se zhoršují a již si jejich pozornost vynutily. Někteří lidé tedy sáhnou po silnějších prášcích a stále odmítají cokoli ve svém životě změnit. Nakonec jsou svým tělem zastaveni úplně. V lepším případě začnou někteří přemýšlet, co s tím. Nakoupí si multivitaminy a nezajímají se o to, že jejich tělo možná všechny prospěšné látky hned vyloučí, protože např. při dysfunkci tenkého střeva tělo neumí přijaté minerály a vitamíny vstřebat. Při větším štěstí máte kolem sebe osoby, které jsou – alespoň zatím – ve fázi, kdy tělo teprve začalo vysílat signály nespokojenosti. Při menším štěstí znáte lidi, kteří již zastaveni byli.

Měla jsem to štěstí, že jsem se dostala k systému zajímavých informací, jak porozumět signálům svého těla a jak tělu pomoci. Nenabízím zde spásu duše či těla či obojí. Jen systematický celek informací, rad, metod, upozornění, které vychází ze základů tradiční čínské medicíny (uvádím pod zkratkou TČM, popisuje, které tkáně a orgány a tím i problémy souvisí s tzv. mateřským orgánem, který je zapotřebí harmonizovat), z komplexního učení MUDr. Josefa Jonáše a ze znalosti bylinek (především těch, které jsou typické pro střední Evropu, tedy pro území, kde žijeme my nyní a kde žili naši rodiče, prarodiče). Vím, že každý jsme individualita a na našich zdravotních komplikacích se nepodílí jen stres nebo strava, ale také to, co jsme si přinesli od svých předků a prostředí, kde jsme vyrostli a kde nyní žijeme (prostředí po stránce psychické, emoční, ale také v rámci životního prostředí).

Síla informace je v dnešní době – více než kdy jindy – zásadní. Pokud se dozvíte více o systému fungování lidského těla, bude pro vás snazší signály těla vašeho (či vašich blízkých) včas poznat, sobě či ostatním pomoct a poradit. Důvodem pro tento web je poskytnutí praktických informací a také propagace životního stylu, který se mi osvědčil. Snad zde najdete alespoň některé odpovědi na záhady života.

Můžete příležitostně nebo pravidelně číst mé články v sekci Blog. Nabízím ucelený přehled pro jednotlivé orgány v sadě e-booků. V případě zájmu nabízím detoxikační a imunoaktivační poradenství. Bližší informace naleznete v sekci Detoxikační a imunoaktivační metoda podle MUDr. Jonáše a v sekci Co nabízím.

A nakonec pár zajímavostí. Věděli jste, že …

  • Disharmonie v oblasti žlučníku může vést k bolestivosti lokte a kyčle? Je to kvůli přemíře dlouhodobého stresu, nevhodné stravy a potlačování hněvu v sobě. Žlučník je dáván do spojitosti i s migrénami, které se projevují bolestí v oblasti spánků.
  • Dlouhodobý stres stojí za neustálými bolestmi v oblasti zad a problémy s páteří? Důsledek nedostatku pohybu pro záda a páteř je všem jasný. Víte ale, že se dlouhodobý stres ukládá především do oblasti zad a páteře? Stres omezuje fungování správné imunity, tělo se pak snáze stává terčem virů a bakterií. A při stresu rozhodně nedýcháme plným dechem, při chronickém stresu pak na hluboké dýchání zapomeneme úplně, jsme unaveni také proto, že tělo nemá dostatek kyslíku v krvi. Bránice nemasíruje trávicí orgány a hrudní páteř přestává být elastická. Náš sympatikus (připravuje tělo na tzv. boj nebo útěk) pracuje na plné obrátky a brání tak parasympatiku (část nervové soustavy, která navozuje relaxaci). Jsme tedy v neustálém napětí.
  • Disharmonie na akupunkturní dráze močového měchýře může způsobit bolesti hlavy, které od oblasti čela přechází přes celou hlavu až ke krční páteři? Může také způsobit problémy s lýtky a Achillovou šlachou. Můžete vyzkoušet protibakteriální účinky lichořeřišnice.
  • Slinivka a žlučník mají společný vývod, který ústí do dvanáctníku? Problémy jater (a s nimi podle TČM souvisejícího žlučníku) se tedy mohou objevit i v okruhu sleziny, kam patří slinivka a žaludek.

Chcete se dozvědět více? Začtěte se do mých článků.

Pokud máte zájem dostávat upozornění o nových článcích na tomto webu, prosím zadejte své jméno a emailovou adresu do formuláře.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více