Výživové poradenství
Napište mi
Ve většině časopisů se píše o tom, co jíst, jak jíst, co nejíst, co je zrovna trendy a tedy zaručeně účinné – tedy až do objevení nějakého nového trendu ve výživě. Jsme svědky toho, že nejdříve vejce a máslo ne, po několika desítkách let zase ano… Jsme přehlceni informacemi a nevíme, co je tedy správné a co ne. Co mám teda jíst? Jak se mám stravovat? Co mám dopřát tělu a čemu se vyhnout? Tyto a tisíce dalších otázek si pokládají lidé, kteří se snaží zhubnout i lidé, kteří chtějí dopřát tělu dostatek správných živin, aby zvládli náročný životní styl dnešní doby. I já jsem si tyto otázky dávala. I já na sobě vyzkoušela různé „trendy“. Nejsem člověk, který může splácat cokoli a nepřibere ani gram. Ale to mě obohatilo o spoustu zkušeností.
Co se mi osvědčilo? Snížit přidaný (jednoduchý) cukr na minimum (to ale neznamená, že si budu držet od těla ovoce plné vlákniny), zajistit tělu potřebné množství bílkovin (to neznamená, že jsem se začala cpát masem nebo že jím jen kuřecí a už mi rostou křídla) a také kvalitních a těch správných tuků (rostlinné oleje a rybí tuk – vybírám ten s nízkým obsahem cholesterolu). Nezapomínám na vlákninu (z ovoce, zeleniny, luštěnin nebo třeba žitného chleba), na neochucenou vodu (ale s dostatečným pitným režimem jsem asi nikdy neměla problém), na prebiotika a probiotika (zejména zakysané mléčné potraviny a kvašená zelenina) a na antioxidanty (skvělé jsou v létě bobule – drobné bobulovité ovoce jako jsou borůvky, maliny, rybíz apod., které můžete zamrazit a užít si je i v zimě).
Důležitý je pohyb (nejlépe ten přirozený, venku) a zásadní je udržet si optimismus.
Ráda si dám sklenku červeného vína. Zelený čaj mám ráda, ale neosvědčilo se mi jeho každodenní pití. Ráda si dopřeji čokoládu. Kávu se snažím pít maximálně 1 až 2 šálky denně.
Velmi souzním s filozofií společnosti pro výživu Welko, která razí heslo: sezónní, lokální, přirozená, pestrá, lehce stravitelná strava je ideál a hlavně při stravování používat zdravý rozum. Ve společnosti Welko jsem úspěšně prošla závěrečnou zkouškou a získala tak certifikaci k profesi výživového poradce (pod záštitou ministerstva školství).
Od střední školy mě baví alternativní přístupy ke zdraví a celý život se vzdělávám. Čím se trochu liším od ostatních výživových poradců?
• Nejsem úplně zastánce kravského mléka. Podle mého kravské mléko není takový problém pro ty, kteří mají velký fyzický výdej. Lidé, kteří mají ale sedavé zaměstnání a ve volném čase se sportu moc nevěnují, ty kravské mléko spíše zahleňuje. Stejný problém je i u dětí. Z mé zkušenosti poradce Marion (alternativní systém podle MUDr. J. Jonáše) se zdravotní stav v případě zahlenění velmi zlepšil po vynechání výrobků z kravského mléka. Kozí mléko je podle mě lépe stravitelné a méně zatěžuje tělo. Chápu, že ne každému voní.
• Pokud je venkovní teplota nízká, mělo by se jíst teplé. A naopak. Nevidím přínos ochlazujícího jogurtu v zimě ráno pro zimomřivého člověka. Stejně tak syrová zelenina není příliš vhodná mimo horké letní dny pro člověka, který spíše vyhledává teplo. Oproti tomu horkokrevný člověk si může bez problémů syrovou zeleninu dopřát po celý rok.
• Mořské ryby jsou zdravé a chci věřit, že kontroly obsahu těžkých kovů probíhají přísně. Ale… Vždy se snažím podat ucelený pohled na věc: pro někoho jsou mořské ryby základem jídelníčku, pro jiné lidi je to spíše stres z obavy o čistotu masa. Na psychice velmi záleží, takže se snažím nechat na klientech, ať se sami rozhodnou, co chtějí jíst.
• Margaríny (roztíratelné rostlinné tuky) se od roku 2004 vyrábí jinou technologií a tak obsahují jen minimum škodlivých trans-mastných tuků (do 1%). Jsou obohaceny o omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Proč ale jíst něco, co je „uměle“ vyrobené, když můžu jíst přirozenou stravu. Margaríny mají smysl zejména u lidí, kteří odmítají jíst ryby i rybí tuk a vejce.
• Nemyslím si, že je káva zdravá pro všechny, ačkoli jí ráda piju. Zejména lidé s citlivým žaludkem by to neměli s kávou přehánět a už vůbec ne nalačno – tolik prosazovaných 6 šálků denně rozhodně není pro všechny.
Mé zásady aneb co můžete očekávat
1. Individuální přístup ke klientovi, který jsem si osvojila při mnohaleté práci výuky angličtiny pro dospělé.
2. Snažím se vysvětlovat a informovat. Pouze pokud klienti pochopí souvislosti, mohou začít dělat změny v jídelníčku.
3. Snažím se zachovat chuťové preference klienta. Pokud má rád snídaně naslano, nenutím mu sladké obilné kaše.
4. Doporučují se dělat postupné změny v jídelníčku. Máte rádi klobásy? Fajn, ale proč volit pro tělo ne příliš vhodnou variantu klobásy s chlebem, když ji můžete použít do fazolového kotlíku?
5. Snažím se postupovat tak, aby si klient co nejdříve mohl tvořit jídelníček už sám a nebyl na mně závislý.
6. Snažím se pomáhat, ale zázraky neumím. Zdravé hubnutí je zhruba 4 kg za měsíc.
A jak to všechno probíhá?
Pokud se mě rozhodnete kontaktovat, budu od vás potřebovat váš stávající jídelníček včetně pitného režimu za období 5 dní a také vyplněný dotazník týkající se vašeho životního stylu. Toto mi odešlete na emailovou adresu nejpozději týden před naší schůzkou (vše domluvíme při prvním telefonátu). Na základě těchto podkladů vám potom vytvořím vhodnější jídelníček, který bude ale respektovat vaše zvyklosti a preference.
Na naší první schůzce (konzultaci) proběhne měření na přístroji Tanita BC-601 Gold, který měří množství tělesného tuku, viscerálního tuku, tělesné vody a podíl svalové hmoty pro ruce, nohy a trup zvlášť. Výhodou tohoto přístroje je možnost změřit také děti od 5 let. Přístroj používá měření na základě bioimpedance, která se nedoporučuje těhotným a kontraindikací je kardiostimulátor. Po vyhodnocení naměřených údajů přijde na řadu váš styl stravování a životní styl, doporučím vám případné změny. Konzultace trvá zhruba 50 minut. Do 2 týdnů pak ode mě dostanete první stravovací plán (jídelníček) s návrhem pohybových aktivit (podle naší domluvy při schůzce). První stravovací plán se vytváří na 14 dní. Hned po 1. týdnu je vhodný krátký koučink (stačí jen po telefonu nebo po skypu), při kterém vyhodnotíme první týden, co vyhovuje, co ne, případně upravíme. Pokud se rozhodnete v naší spolupráci pokračovat, následuje další osobní konzultace. Tato schůzka už bývá kratší. Opět proběhne měření a vyhodnotíme případná zlepšení nebo problémy. Opět dostanete stravovací plán na další období, tentokrát na 1 měsíc. Poté naši případnou společnou spolupráci dohodneme podle vašich možností.
Nabízím ještě jinou možnost, a to zhruba hodinovou konzultaci, kde vám vysvětlím základy sestavování jídelníčku a práci s programem kalorických tabulek (jsou k dispozici zdarma), dostanete můj e-book (je již v ceně konzultace) a budete si tak moct sestavovat vyvážené jídelníčky sami. Více informací naleznete v sekci Ceník.
Co nabízím
Nabízím klasické výživové poradenství (zhodnocení množství tuku, svalů, vody, vytvoření jídelníčku na míru) a také výživové poradenství spojené s detoxikací podle MUDr. J. Jonáše (zejména odstranění případných toxinů ze střeva, jater a oblastí centrální nervové soustavy) a s vyměřením pro vás vhodných potravin.
Rozhodla jsem se stát výživovou poradkyní a tím poskytnout své zkušenosti a znalosti ostatním, kteří hledají ten správný styl výživy pro své tělo. Většinu z toho, co vím, jsem si sama vyzkoušela, nepředávám jen naučenou teorii bez vlastních zkušeností.