Vánoční dekorace nebo tip na malý dárek

19.11.2023 | Podpora větší nezávislosti

Tento tip na vánoční dekoraci vyžaduje trochu přípravu a váš čas. Dekorace vám ale vydrží a můžete ji použít i za rok nebo ji někomu ještě letos darovat jako malý vánoční dárek.

 

Budete potřebovat (vše kromě skleničky seženete v papírnictví):

  • Skleničku (nízkou s širokým hrdlem), bez polepu.
  • Malé polystyrenové kuličky.
  • Skořápky z pistácií, skořápky z vlašských ořechů.
  • Barevné lepidlo s flitry. Obyčejné lepidlo (ideálně použitelné na sklo).
  • Drobné barevné hvězdičky.
  • Ubrousek s vánoční tematikou (stačí 1 nebo 2 kusy).
  • Kus látky s vánoční tematikou.
  • Motouz nebo ozdobnou stužku, popř. přírodní stuhu.
  • Tavnou pistoli.
  • Staré noviny, ubrousek, štětec, rukavice (při práci s lepidlem), kolíček na prádlo.
  • Čajovou svíčku.

 

Předkládám vám zde různé varianty výtvorů. Nejdříve koukněte na obrázky a vyberte si, kterou dekoraci chcete vytvořit. Podle toho sežeňte potřebný materiál (vypsaný výše).

Časová dotace je různá. Pokud chcete skleničku potřít lepidlem s flitry nebo si chcete vytvořit ozdobené kuličky polystyrenu, popř. skořápek, počítejte s 1 – 2 dny na zasychání (kuličky budou schnout nejdéle – zhruba 1 den bude schnout horní polovina, teprve poté můžete natřít zbylou polovinu kuličky a nechat opět asi 1 den schnout). Doporučuji nazdobené skořápky a kuličky ještě nakonec přetřít bezbarvým lepidlem, aby ozdoby na povrchu déle držely.

 

Varianta 1:

Skleničku potřete lepidlem s flitry, nechte zaschnout. Hrdlo sklenice můžete omotat motouzem nebo ozdobnou stuhou a konec připevnit ke skleničce tavnou pistolí. Konec motouzu můžete zajistit kolíčkem na prádlo, který pak sundáte.

Dovnitř můžete dát prostě jen čajovou svíčku. Nebo na dno nasypte hrubou sůl a nakapejte kvalitní éterický olej a dozdobte podle rad v předchozím článku na tomto webu.

 

Varianta 2:

Metoda dekupáže: sejměte vrchní tenoučkou vrstvu ubrousku a dejte stranou. Skleničku potřete lepidlem na sklo a ihned začněte opatrně lepit připravenou vrchní vrstvu ubrousku. Postupujte pomalu a postupně. Přelepenou plochu ihned opatrně vyhlazujte suchým štětečkem. Tato metoda vyžaduje trochu trpělivost, ale výsledek stojí za to. Opatrně přes rok skladujte, aby se ubrousek ze skleničky neodřel.

Hrdlo sklenice můžete omotat motouzem nebo ozdobnou stuhou a přilepit ke skleničce tavnou pistolí. Konec motouzu můžete zajistit kolíčkem na prádlo, který pak sundáte.

Dovnitř dejte kousek ozdobné látky. Navrch můžete opět nakapat kvalitní éterický olej. A dozdobte barevnými polystyrenovými kuličkami.

 

 

Varianta 3:

Skleničku potřete lepidlem na sklo a připevněte přírodní stuhu. Tu můžete ještě veprostřed obmotat motouzem a připevnit tavnou pistolí. Dozdobte např. skořápkou ořechu nebo drobnou vánoční ozdobou, kterou připevníte opět tavnou pistolí.

Popř. místo přírodní stuhy použijte kus látky s vánoční tematikou, kterou přilepíte na skleničku a kolem hrdla sklenice omotáte barevnou stuhu.

 

Věřím, že se vám dílo podařilo a teď si můžete vychutnat šálek něčeho voňavého a dobrého a přitom se kochat pohledem na váš vlastní výtvor. Nebo ho můžete někomu dát jako drobný vánoční dárek – v tom případě nevěnujete pouze dárek, ale také vlastní čas strávený vytvořením takového dárku.

 

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více