Vánoční dekorace

1.12.2022 | Podpora větší nezávislosti

Vánoce se blíží a my začínáme zdobit byt či dům. Pokud máte chuť chvíli v klidu relaxovat a u toho vytvořit vánoční svícen, který budete moct používat i příští rok, pojďme společně na to. Pusťte si vánoční koledy nebo svou oblíbenou hudbu, udělejte si šálek dobrého čaje či kávy a nachystejte si vše potřebné.

Co budete potřebovat:

  • Zavařovací skleničku bez potisku a bez víka (či jinou skleničku, která vydrží žár svíčky). Ideální je sklenička s širokým hrdlem – bude se vám pak snáze vkládat čajová svíčka.
  • Motouz nebo mašli.
  • Čajovou svíčku.
  • Akrylovou barvu (nebo jinou barvu na sklo, měla by být pro interiér, čili bez zápachu).
  • Štětec (můžete si půjčit od dětí).
  • Kousek papíru (pokud bude z jedné strany lepicí, bude se vám snadněji pracovat).
  • Vánoční formičku na cukroví.
  • Modelínu (není nutná). Hřebíček (koření), badyán, kůru z mandarinky, skořápky z pistácií nebo skořápku z malého vlašského ořechu.
  • Tavnou pistoli.
  • Staré noviny (na kterých budete pracovat).
  • Chuť pustit se do díla, chvilku času.

 

Jak na to?

Důležité je mít jarem omytou (tzn. odmaštěnou) skleničku, která je už osušená. Z papíru si vystřihněte vánoční motivy (hvězdu, srdíčko apod, volte jednodušší motivy) – měly by být o trochu menší než je výška skleničky bez hrdla. Pokud nemáte jistou ruku, pak jednoduše obkreslete vánoční formičku a vystřihněte. Na pracovní plochu si rozložte staré noviny, na kterých budete pracovat. Vánoční motiv z papíru přiložte na skleničku a celou skleničku (kromě hrdla a dna) i s papírovým motivem přetřete akrylovou barvou. Nechte uschnout a pravděpodobně budete muset pak nanést druhou vrstvu. Až bude vše suché, opatrně odstraňte vystřižený papírový motiv. Případné přetahy štětcem po uschnutí opatrně oříznete malým nožíkem.

Hrdlo skleničky obmotejte motouzem nebo mašlí, konec můžete zajistit pomocí tavné pistole. Ujistěte se, že sedí pevně na skleničce a nahoře nepřečnívá přes okraj – ve skleničce bude zapálená svíčka a pokud jste zvolili nízkou skleničku, mohlo by dojít ke vzplanutí motouzu nebo mašle.

Během zasychání akrylové barvy si připravte dekoraci, kterou připevníte pomocí tavné pistole na motouz namotaný na hrdlo sklenice. Může to být několik hřebíčků do tvaru hvězdy, kousek badyánu, skořápka pistácie. Můžete si malinkou formičkou vykrojit hvězdičku nebo srdce z kůry mandarinky, kterou po vykrojení necháte usušit – je dobré vykrojenou kůru při sušení něčím zatížit, aby zůstala plochá a nekroutila se.

Pokud máte doma modelínu, můžete si sami tvar vytvořit a poté nabarvit.

Pokud je nabarvená sklenička již dokonale zaschlá a motouz pevně připevněn, můžete začít připevňovat vámi zvolené dekorace na motouz.

Pamatujte, i zde platí, že méně znamená často více. A nenechte se odradit tím, že vaše představa výsledku se poněkud liší od reality. Až se zkušenostmi se stáváte mistrem. No a než se k tomu mistrovství dostanete, tak to neberte tak vážně a užijte si zábavu tvořením 🙂

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více