Šípky, kam se podíváš

5.10.2022 | Podpora větší nezávislosti

Šípky jsou úžasné plody. Obsahují spoustu vitaminu C. A také vitaminy A, E, K, B. Z minerálů obsahují hořčík, vápník, fosfor, sodík. Jsou k dispozici v podstatě každému – tedy hlavně těm odvážným, kteří se nezaleknou jejich trnů a pár bolístek utržených při trhání.

Když si natrháte zásobu, doporučuji hned doma každý šípek rozkrojit, aby lépe vyschl. Šípky už asi na slunci dostatečně nevyschnou, budete je tedy muset doma nechat dosušit v troubě při nízké teplotě. Šípky ztrácí vysokou teplotou vitamin C, proto zvolte raději delší dobu sušení, ale při nízké teplotě (a otevřených dvířkách trouby). Usušené plody vždy skladujte v suchu a v tmavé sklenici.

Pokud budete připravovat čaj (výluh), je chybné šípky přelít vroucí vodou. Doporučuje se šípky nechat přes noc namočené ve vodě a druhý den vodu zahřát zhruba na 40 stupňů. Výluh pořádně přeceďte, chloupky z rozkrojených šípků můžou dráždit v krku. Kromě výborného a v čase chřipek posilujícího výluhu si můžete z šípků udělat víno nebo tinkturu. V tom případě šípky po sběru nerozkrajujte, ale použijte je celé.

V případě vína doporučuji použít suché červené víno. Šípky (vcelku) vložte do čisté sklenice s širokým hrdlem (bude se vám potom lépe slévat) a zalijte je červeným vínem zhruba v poměru 1:4 (čtvrtina sklenice šípků, zbytek sklenice víno). Sklenici uzavřete čistým víčkem nebo plátýnkem s gumičkou. Nechte v teple na světle 4 – 6 týdnů macerovat. Poté slijte, šípky pořádně vymačkejte. Skladujte v chladu a temnu. Popíjejte půl deci 1 – 2x denně.

Pokud se rozhodnete pro tinkturu, budete potřebovat líh (nejlépe 60%, když neseženete, použijte 40%). Postup je stejný jako u šípkového vína, jen poměr je jiný – 1:5. A nechte macerovat v temnu a chladnější místnosti. Po 6 týdnech zceďte, šípky pořádně vymačkejte a skladujte v chladu a temnu, ideálně v lednici. V případě nachlazení nebo jako prevenci užívejte 1 lžičku 2 – 3x denně.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více