Podzimní svícen

5.10.2022 | Podpora větší nezávislosti

Jak se na podzim dny zkracují, máme – tedy já rozhodně – větší a větší potřebu zapalovat doma svíčky, zřejmě abychom si úbytek světla kompenzovali. Mám pro vás tip, jak si snadno vytvořit podzimní svícen.

Potřebujete starou sklenici bez víčka – od paštiky, džemu nebo malého kompotu. Pokud seženete sklenici s širokým hrdlem, bude se vám dovnitř lépe vkládat čajová svíčka. Sklenici pořádně odmastěte (umyjte v jarové vodě) a pořádně osušte.

Připravte si vylisované listy, které vám možná zbyly z dekorace na stůl – viz předchozí článek. Můžete použít cokoli, co zrovna v tomto období seženete a co není moc těžké: žaludy, pár šípků, jeřabiny, usušené plátky pomeranče nebo citronu. Lze také sehnat umělou drobnou dekoraci z květinky nebo papírnictví. Dále budete potřebovat motouz nebo hezkou mašličku a tavnou pistoli.

Rozmyslete si zhruba, co a jak na sklenici poskládáte. Nechte také nezakryté místo: je hezké, když je zapálená svíčka skrze svícen vidět. Začněte nejprve motouzem nebo mašličkou, kterou opatrně připevníte tavnou pistolí k hrdlu sklenice – připevněte hlavně začátek a konec motouzu nebo mašličky. Pak tavnou pistolí vše ostatní dle vašeho návrhu na sklenici pořádně připevněte. A svícen je hotový.

Netrapte se, pokud zrovna napoprvé váš výtvor nepůjde na výstavu. Pokud se nenecháte odradit a budete pokračovat, uvidíte, že vaše tvoření bude více a více k světu.

Pozor: prosím, nezapomínejte, že svíčka je oheň. Proto vždy dbejte na opatrnost. Pozor hlavně, pokud jsou doma děti a domácí zvířata. A také zkontrolujte, že motouz je pouze na vnější straně, občas se trochu odlepí a přečnívá nad skleničkou.

 

Shrnutí toho, co budete potřebovat:

Sklenice bez víčka – ideálně s širokým hrdlem (nezapomeňte pořádně omýt jarovou vodou a osušit).

Tavná pistole.

Čajová svíčka.

Motouz nebo mašlička, která bude dostatečnš dlouhá na zakrytí hrdla sklenice.

Cokoli na dekoraci: vylisované listy, žaludy, pár šípků, jeřabiny, usušené plátky pomeranče nebo citronu (popř. umělá drobná dekorace z květinky nebo papírnictví).

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více