Mast „Všehoj“ (předávaná z generace na generaci)

13.07.2022 | Podpora větší nezávislosti

Domácí bylinková mast je (jak mi angličtináři říkáme) „must“ 🙂
Na tuto mast potřebujete sádlo a bylinky. Základem pro domácí mast může být i rostlinný olej (olivový, mandlový apod.), to záleží na vaší peněžence a na vaší (ne)snášenlivosti a citlivosti pokožky. Předpokládám, že znáte stav své pokožky a máte odzkoušeno, které látky vám vyhovují a které nikoli. Pokud ne (zejména pokud máte sklon k ekzémům a přecitlivělosti kůže), doporučuji nejprve nanést malé množství látky, kterou chcete v masti použít (oleje, sádlo, odvar z bylinek) na předloktí a sledovat stav kůže. Pokud nedošlo k podráždění během zhruba 3 hodin po nanesení na kůži, neměli byste mít nesnášenlivost. Doporučuji také přečíst si složení rostlinných olejů, pokud je chcete použít místo sádla. Pozn.: olivový olej při dlouhodobém používání pokožku vysušuje.

 

Budete potřebovat:

  • Půl kila sádla / 0,5 litru vybraného rostlinného oleje
  • 70 g včelího vosku
  • Bylinky (lze použít čerstvé i sušené): celkem 4 větší hrsti sušených nebo 2 hrsti čerstvých, nasekaných bylinek (1. verze: směs měsíčku lékařského a heřmánku pravého, 2. verze: levandule, 3. verze: směs měsíčku lékařského, heřmánku pravého, jitrocele, řebříčku obecného a řepíku lékařského)
  • Kvalitní esenciální oleje (jen pokud chcete, nemusí být): levandule, heřmánek nebo tea tree
  • Nádoba (např. hrnec), ve které sádlo rozpustíte
  • Jemné sítko, popř. tkanina na scezení hmoty
  • Nádobku, ve které hotovou mast budete (nejlépe v chladu) uchovávat

 

Časová dotace:

  • Práce: celkem zhruba 20 – 30 minut
  • Doba výluhu: 1 až 2 dny

Rozpusťte sádlo (nejlépe ve vodní lázni) nebo nalejte do vhodné nádoby oleje. Přidejte včelí vosk a zahřejte. Jakmile bude sádlo rozpuštěné a oleje mírně zahřáté, vsypte bylinky, nechte ještě 20 minut velmi mírně vařit a nechte 1 až 2 dny macerovat. Poté sádlo / olej znovu mírně zahřejte (pokud chcete použít esenciální olej, nechte chvilku směs vychladnout, pak přidejte několik kapek, zamíchejte) a přes sítko / tkaninu přeceďte do vhodné nádobky. Nezapomeňte nadepsat včetně data výroby. Uchovávejte v chladu a temnu. Při používání dbejte na hygienu, aby se do masti nedostala plíseň: vždy používejte čisté nádobí k odebrání množství, které zrovna potřebujete na kůži nanést. Mně mast vydržela 3 roky.

Poznámka: mast obsahuje sádlo (popř. oleje), takže se v době používání masti neoblékejte do hedvábí a jemných tkanin Z bavlny mast vyperete.

Adventní kalendář pro vás

Adventní kalendář pro vás

Připravila jsem pro vás netradiční adventní kalendář. Snad vám přinese zábavu i trochu předvánočního zamyšlení, které patří již tradičně k Vánocům a...

číst více